[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Морська слава Кіровоградщини


Фон

 

Морська слава Кіровоградщини

 

 

25 вересня 2014 року у відділі краєзнавства обласної бібліотеки ім. Д.І.Чижевського відбулися Краєзнавчі студії на тему “Морська слава Кіровоградщини”, присвячені 100-річчю від дня народження Ізраїля Ілліча Фісановича.

Герой Радянського Союзу І.І.Фісанович народився і перші вісім років жив у Єлисаветграді, потім родина переїхала до Харкова. Закінчив Вище військово-морське училище ім. М.В.Фрунзе (Ленінград). В липні 1941 Ізраїль Ілліч одержав призначення на посаду штурмана підводного човна М-172 Північного флоту. На рахунку червонопрапорного екіпажу човна - 13 знищених ворожих кораблів. Відзначений орденами Леніна, двома орденами Червоного Прапора і Вітчизняної війни І ступеня, багатьма медалями. Іменем Героя, яке навічно занесене до списків особового складу Північного флоту, названі вулиці в Кіровограді, Харкові, Полярному.

На Краєзнавчі студії були запрошені ветерани-підводники, краєзнавці, співробітники архівів, музеїв, читачі бібліотеки, бібліотекарі та всі бажаючі.

Голова обласної організації ветеранів-підводників імені І.І.Фісановича, один із засновників музею військово-морського флоту в Кіровограді Василь Петрович Гребенюк розповів про те, як очолювана ним організація піклується про увічнення пам'яті загиблих підводників, про зв’язки з аналогічними організаціями в інших містах України; подарував бібліотеці видання “Книга памяти подводников Военно-Морского флота, погибших в годы Великой Отечественной войны”, в якій увічнено імена і наших земляків.

Провідний науковий співробітник Державного архіву Кіровоградської області, кандидат історичних наук Вадим Петрович Колєчкін познайомив присутніх з героїчним військовим минулим І.І.Фісановича, спираючись у своїй розповіді на архівні матеріали.

Особливою подією заходу став візит до бібліотеки сина легендарного командира-підводника Тараса Фісановича, кандидата медичних наук, автора понад шестидесяти статей і винаходів в галузі медицини, укладача збірника про Героя Радянського Союзу І.І.Фісановича “Не вернулся из боя”. Тарас Ілліч з 1999 р. живе в Гамбурзі (Німеччина). Гість поділився з присутніми дитячими спогадами про батька, розповів про драматичні історії свого життя, а також подарував бібліотеці тритомник своїх творів “Вибране”, до якого увійшли спогади про батька, інші матеріали про І.І.Фісановича; публіцистика з питань мистецтвознавства, літературознавства, філософії, виступи із суспільно важливих проблем, а також поезія.

Про вшанування пам’яті Героя у Харкові розповіли капітани І рангу, ветерани-підводники: журналіст-мариніст В.О.Пєлєвін (Харків) та голова ветеранської організації підводників Харківської області М.С.Філінюк, подарували бібліотеці книгу «Альманах» творчого об’єднання «Маринист» (м.Харків).

Місцеві краєзнавці на пам’ять про зустріч подарували гостю з Німеччини книги, в яких є згадки про видатного земляка І.І.Фісановича.


Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Морська слава Кіровоградщини
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2014 Webmaster: webmaster@library.kr.ua