[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Відкрилася фотовиставка відомого криворізького фотохудожника Сергія Книша – «Кримські татари. На рідній землі»


Фон

 

Відкрилася фотовиставка відомого криворізького фотохудожника Сергія Книша – «Кримські татари. На рідній землі»


28 листопада 2014 року в холі ІІІ поверху обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського відкрилася фотовиставка відомого криворізького фотохудожника Сергія Книша – «Кримські татари. На рідній землі». 

 


Уже протягом півроку Кіровоградський центр європейської інформації реалізує проект «Кіровоградщина – Крим: розвиток діалогу та підтримки», і ця фотовиставка стала окрасою даного проекту. Автор фотовиставки Сергій Книш - давній друг бібліотеки, криворізький фотохудожник, який уже представляв фотопроекти «Гуцулія» і «Червоне місто - Кривий Ріг».

На виставці представлено близько ста світлин, які автор створив майже за десять років. Унікальність виставки в тому, що зазвичай рідко, або майже неможливо відкрито сфотографувати людей закритих етнічних меншин. Але автору це вдалося. Потоваришувавши з головою родини кримських татар Шкрі, Сергій став частим гостей в його родині, навіть кілька разів побував на кримському весіллі. На фото ми бачимо радісні обличчя жінок, які готують традиційне святкове весільне частування – шурпу в казані на відкритому вогні, чоловіків у рідкісні хвилини відпочинку, засмаглих дітлахів з отарами овець, молодих кримських красунь-татарок. За словами Сергія, вони не дотримуються суворих мусульманських догм, проте зберігають патріархальні звичаї в родині, де батько і старший брат головні, загалом очевидно, що татари поважають старших, і діти, наскільки б дорослими не були, в присутності батьків і рідних ведуть себе дуже чемно.

Частину виставки складають пейзажі західного Криму. Одна з найулюбленіших авторських фотографій - це хвиля в найвищій точці, яка ось-ось вихлюпнеться на берег. Під час зйомки автор ризикував щонайменше фотоапаратом, проте ця застигла мить того варта. Кримське різнотрав’я, поки не спалене серпневим сонцем, незвичні червонуваті скелі і солоні береги озера Донузлав – це зовсім не схоже на розтиражовані пейзажі південного берега. Але все таке рідне, знайоме…

Ми живемо в складні для країни часи. Тепер знають всі про Крим, його біди та проблеми. Для когось Кримський півострів асоціюється з літом, відпочинком, морем і запашними полями лаванди. А для когось це — батьківщина, батьківський поріг, рідна та найдорожча земля. Там пліч-о-пліч з нами, протягом усіх років української незалежності, живе дружний народ кримських татар. Незважаючи на анексію Криму росіянами, українці і прогресивне людство чудово усвідомлюють, що Крим — це Україна, а кримські татари — повноправна і невіддільна частина нашого народу. А ще – це надзвичайно щирі і віддані Україні люди.

На презентації місцевий поет Кирило Поліщук читав власні поезії з антології «Шепіт Альми» – спільної книги віршів кіровоградських та кримських поетів.

Запрошуємо до перегляду фотовиставки Сергія Книша – «Кримські татари. На рідній землі», яка працює без перерви і вихідних протягом місяця у холі ІІІ поверху обласної бібліотеки ім. Д.І.Чижевського за адресою: м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24.

Вхід – вільний.

Світлана Приймак, завідуюча відділом соціокультурної діяльності.

 

   


Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Відкрилася фотовиставка відомого криворізького фотохудожника Сергія Книша – «Кримські татари. На рідній землі»
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2014 Webmaster: webmaster@library.kr.ua