[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Кіровоградська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д.І.Чижевського


Фон

 

11 грудня 2014 року у відділі краєзнавства ОУНБ ім. Д.І.Чижевського відбулися Краєзнавчі студії „Рік Тараса Шевченка на Кіровоградщині”.




Метою зустрічі з кіровоградськими науковцями, викладачами, бібліотекарями, працівниками архіву, музеїв, педагогами, музикантами та художниками стала презентація їх творчих проектів з популяризації творів Т.Г.Шевченка та увічнення його пам’яті на Кіровоградщині. Захід став своєрідним підведенням підсумків проголошеного в Україні року Шевченка з нагоди 200-річного ювілею Великого Кобзаря.

Ведучими на зустрічі були директор Державного архіву Кіровоградської області Олег Бабенко та методист науково-методичної лабораторії виховної роботи і формування культури здоров’я КЗ „КОІППО імені Василя Сухомлинського” Лариса Гайда, яка представила присутнім на Студіях електронно-культурологічний проект „Кіровоградщина – Кобзареві”.

З матеріалом „Шевченко – явище незбагненне” виступила методист науково-методичної лабораторії гуманітарно-естетичних дисциплін Кіровоградського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені В. Сухомлинського Ірина Маранська.

Старший викладач кафедри теорії методики середньої освіти КЗ „КОІППО імені Василя Сухомлинського” Юрій Митрофаненко ознайомив учасників заходу з власним дослідженням „Вплив постаті Тараса Шевченка на розвиток української ідеї, як складова просвітницької діяльності”.

Про результати всеукраїнського конкурсу „І щоб духом його запліднити українську ниву” поінформувала присутніх старший викладач кафедри теорії методики середньої освіти КЗ „КОІППО імені Василя Сухомлинського” Ірина Небеленчук.

Як відзначали ювілейний рік Тараса Шевченка на Знам’янщині, де проживають нащадки шевченківського роду, розповіла директор Знам’янського міського краєзнавчого музею Тетяна Кулик.

Цікавою була розповідь директора Кіровоградського міського літературно-меморіального музею І.К.Карпенка – Карого Катерина Лісняк. Тема її виступу „Українська Шевченкіана у зібраннях музею”.

Також, про заходи на обласному радіо з нагоди Року Шевченка присутні на зібранні почули від Людмили Ніколаєвської. А старший науковий співробітник Державного архіву Кіровоградської області Ольга Салоїд ознайомила запрошених з низкою заходів з вшанування Т.Шевченка, які проводилися в обласному архіві. Осторонь дослідження творчості і життєвого шляху Великого Кобзаря не залишилися і Кіровоградський обласний художній музей (про що розповіла завідуюча відділом науково-просвітницької роботи музею Олена Степанок), і Кіровоградська обласна універсальна наукова бібліотека ім.Д.І.Чижевського - з медіапроектом „Єлисаветградськими шляхами Кобзаря” ознайомила присутніх завідуюча відділом рідкісних і цінних видань Наталія Зеленська.

Учасники заходу зацікавлено зустріли виступ доктора філологічних наук, професора, завідувача кафедрою української літератури Кіровоградського державного педагогічного університету ім. В.Винниченка Григорія Клочека, в якому він поділився власними враженнями при написанні досліджень з шевченківської тематики.

Також, до слова був запрошений радник з питань культури Кіровоградського міського голови Микола Барабуля, який на завершення виступу прочитав поему Шевченка «Сон».

Для поповнення фондів літературою про Т.Г.Шевченка обласна бібліотека імені Д.Чижевського отримала в дарунок від Кіровоградського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського збірник матеріалів дослідницьких робіт в рамках конкурсу „Шевченко – явище незбагненне” - „Шлях до Тараса Шевченка”.Загалом, атмосфера Краєзнавчих студій була дуже теплою, по-шевченківськи родинною, з масою приємних вражень, невимушеного спілкування, нових духовних надбань, як до того надихає провісницьке і просвітлене слово Великого Кобзаря.


Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

"Рік Тараса Шевченка на Кіровоградщині"
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2014 Webmaster: webmaster@library.kr.ua