[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Відділ читальних залів


Фон

«В руках, що виростили хліб, не залишили і зернини»
Вшанування пам’яті жертв голодомору.

 

Минуло понад 80 років з часу однієї з найжахливіших трагедій в історії українського народу – Голодомору 1932-1933 рр., який забрав життя мільйонів українців. На найродючіших у світі чорноземах у мирний час від голоду гинули люди.

Пам’яті мільйонів українців, які загинули мученицькою смертю, присвячується книжкова виставка «В руках, що виростили хліб, не залишили і зернини», яка працює у відділі читальних залів (ІІІ поверх) протягом двох тижнів.

   ">

Зі сторінок видань постає страшна картина зникнення українського народу, голод – це не тільки фізичне знищення людей, а й винищення культури, традицій, духовних скарбів нації. У книзі «Геноцид українців: деформація народної культури», автором якої є Олеся Стасюк, неспростовно доводиться масштаб руйнівного впливу на всі сфери української традиційної культури.

Книгу «Людяність у нелюдяний час», автор - Володимир Тиліщак, присвячено доброчинцям, які у 1932-1933 роках допомагали вижити тим, хто голодував.

На виставці представлено друковані матеріали наукових досліджень, доповнені свідченнями і спогадами тих, хто пережив ці страшні події.

У відділі мистецтв учнівська та студентська молодь, а також всі небайдужі громадяни, можуть замовити покази документальних фільмів: «Голод-33» за мотивами повісті В.Барки "Жовтий князь", (реж.Олесь Янчук, 1991 р.), "Ой горе, це ж гості до мене" (док. фільм, реж.П.Фаренюк, 1989 р.), "Долі: Марія Власівна Балас" (фільм-монолог, реж. П.Фаренюк, 2008 р.), "Пейзаж після мору" (док. фільм, реж. Ю.Терещенко, 2008р.), "Голодомор-33: свідчення очевидців" док. фільм, реж. М.Лактіонов-Стезенко, 1989 р.), "Голодомор-33: свідчить Євдокія Дубініна" (док. фільм, реж. В.Васильєв, 2008 р.), "Голодомор-33: свідчить В.Кулинич" (док. фільм, реж. С.Шаповалова, 2008р.), "Голодомор-33: свідчить М.Виноградова" (док. фільм, реж. В.Васильєв, 2008 р.)

   ">

Вшанування жертв голодомору – це воскресіння нашої пам’яті. Пам‘ять про знищених і невинно убієнних має об’єднати у великій скорботі всіх, хто любить Україну, незалежно від національності і мови спілкування, віросповідання чи місця проживання – тобто весь український народ.

Запрошуємо до обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського скористатися документними ресурсами цієї тематики.

Вхід - вільний.
Адреса: м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна ,24

 


Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Відділ читальних залів
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2015 Webmaster: webmaster@library.kr.ua