[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон «Світ без звуків. Два Никифори – погляд через століття» 


Фон

 

26 жовтня відкрилася художня виставка дитини-аутиста з вадами слуху «Світ без звуків. Два Никифори – погляд через століття»

Експозицію виставки складають творчі роботи Никифора Скрипка – 12-річного хлопчика з аутизмом і вадами слуху – та ретроспективна експозиція художнього спадку українського художника-примітивіста Никифора (Єпифанія) Дровняка (21 травня 1895, Криниця —10 жовтня 1968, Фолюш), який теж мав вади слуху.

Захід є унікальним тим, що таких виставок практично немає в нашій країні, адже діти з вадами розвитку зазвичай неспроможні висловлювати свої почуття засобами творчості.

Презентацію відкрила заступник директора обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського Оксана Ткаченко, яка наголосила на важливості відкриття цієї виставки саме в бібліотеці, що є місцем зустрічі та діалогу.

Представники місцевих організацій інвалідів Ельміра Небесна та Сергій Подорожний, на запросини яких і приїхала родина Скрипко, стали організаторами виставки у Кіровограді. Щиро зворушив усіх гостей презентації виступ заступника голови ОДА Віти Атаманчук, яка зокрема навела цитату з творчої спадщини відомої української поетеси Ліни Костенко про черствість сучасного суспільства, якому «позакладало душі». Родзинкою презентації став міні майстер-клас зі створення своєрідної книги відгуків: відвідувачі на крилах паперових янголів залишали враження та побажання юному митцю. За ініціативою Віти Вікторівни 27 жовтня у відділі мистецтв відбулася зустріч з Оленою Скрипко, де вона поділилася досвідом виховання дитини-аутиста з педагогами, лінгвістами, соціальними працівниками та ін., адже подібний досвід безцінний. Насамкінець мама Никифора Олена подякувала усім гостям і сказала, що вони з сином відкрилися кіровоградцям та закликала до взаємної відкритості.

Звертаємо увагу, що виставка «Світ без звуків. Два Никифори – погляд через століття» працює лише 3 дні, з 26 до 28 жовтня. Поспішайте переглянути роботи юного Никифора Скрипка у відділі мистецтв обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського за адресою: м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24.

Вхід – вільний.

Довідка.

Організатори виставки - Всеукраїнська організація інвалідів ”Союз організацій інвалідів України” та Кіровоградська обласна універсальна наукова бібліотека ім.Д.І.Чижевського. Виставка проводиться в рамках Національної інформаційної соціальної кампанії «Діти як діти»  громадської ініціативи небайдужих людей, яка потрібна для розширення простору людяності та дружелюбності між дітьми.

Протягом 2011 – 2015 років різноманітні акції проходили і проходять у містах та містечках України (зокрема, її вже підхопили десять регіонів) під девізом «Якщо ви нас не бачите, це не означає, що нас немає». Кампанія «Діти як діти» об’єднала державні установи, громадські організації, благодійні фонди, міжнародні організації та посольства іноземних країн, родини, вчителів, вихователів та всіх тих людей, які небайдужі до дітей, що потребують особливої уваги: дітей з вадами слуху і зору, дітей з синдромом Дауна, з розладами зі спектру аутизму, з порушеннями фізичного та розумового розвитку, ВІЛ-позитивних, дітей з онкологічними захворюваннями та інших «особливих» дітей.


Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

«Світ без звуків. Два Никифори – погляд через століття» 
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2015 Webmaster: webmaster@library.kr.ua