[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон У липні відбулася друга регіональна Літня майстерня для молодих бібліотекарів області 


Фон

 

У липні відбулася друга регіональна Літня майстерня для молодих бібліотекарів області

 

22 і 23 липня 2015 року працівники Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки ім.Д.І.Чижевського» організували і провели другу регіональну Літню майстерню для молодих бібліотекарів області «Вчимося працювати по-новому». Були запрошені представники усіх бібліотечних установ Кіровоградщини, участь в Майстерні взяли 26 фахівців, дуже багато з яких - працівники саме сільських та невеликих селищних бібліотек усіх районів області. Під час відкриття дводенного навчання, яке передбачало багато інтерактивних заходів, директор обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського Олена Гаращенко і заступник директора Оксана Ткаченко наголосили на важливості підвищення кваліфікації молодих бібліотекарів і запровадження нових інформаційних послуг на вимогу громади, розширення співпраці та залучення зусиль громадських організацій задля покращення сервісів публічної бібліотеки.

Загальною метою проведення Літньої майстерні загалом була актуалізація знань, набуття навичок та отримання відомостей про інноваційний бібліотечний досвід молодими бібліотекарями через застосування проблемно-цільових методів навчання для подальшого використання у бібліотечній практиці.

Під час проведення занять літньої майстерні учасники приділяли увагу питанням соціальної відповідальності бібліотек в умовах кризи та очікуванням громади, ознайомились з досвідом роботи публічних бібліотек Львівської та Закарпатської областей, познайомились з програмою «Активні громадяни» від Британської Ради, навчались писати прес-реліз та прес-анонс до ЗМІ, проекти, створювати виставки-інсталяції, дізнались про рейтинг сучасних українських письменників, зокрема лауреатів обласної премії ім. Євгена Маланюка. На практичному занятті «Створення виставки-інсталяції» учасники організували виставки за темами: «Диво, ім’я якому - книга», «Смак літа», «Скринька ідей», «Патріот, бунтар, митець» до 135-річчя з дня народження нашого земляка, видатного політичного і громадського діяча, письменника і художника В.К.Винниченка. За результатами оцінок учасників Майстерні кращою визначена виставка за темою «Диво, ім’я якому - книга». Виставки працюють у відділах обслуговування користувачів обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського протягом літа, тож усі кіровоградці та гості міста мають можливість їх переглянути.

Бібліотекарі написали і захистили проекти розвитку бібліотек «Бібліотека на мільйон», а саме: «Маленьке щастя великої родини», «Школа краси та здоров’я» (для людей з обмеженими можливостями), «Бібліотека разом з вами», «Ретрокінозал» ( для користувачів поважного віку).

Учасники літньої майстерні провели також польові дослідження - опитування місцевих жителів «Як читають у Кіровограді». Опитування проводилось двома групами. Загалом було опитано 152 респонденти. Переважну більшість склали жінки (56%), чоловіки – 44%. На запитання «Чи полюбляєте Ви читати?» «Так» - відповіли 77% опитаних, «Ні» - 23%. На запитання «Яким виданням Ви віддаєте перевагу?» 52% респондентів перевагу надають книзі. На запитання «Де Ви берете бажану літературу» 40% опитуваних надали перевагу бібліотеці. Таким чином, невелике опитування дає зробити висновок, що жителі міста читають, надають перевагу книгам, бажану книгу беруть у бібліотеці.

Потрібно відзначити, що учасники літньої майстерні здобувають новий досвід, адже сьогодні бібліотеки працюють в умовах економічної, соціальної, психологічної кризи, що підсилюється веденням військових дій на території нашої країни та інформаційною війною. І зважаючи на це, публічна бібліотека сьогодні змінила свою місію: запропонувала громаді найважливіший ресурс по розвитку взаєморозуміння між людьми, територію діалогу культур, майданчик постійного спілкування між представниками різних соціальних груп.

За результатами проведення Літньої майстерні для молодих бібліотекарів були укладені методичні рекомендації і поширені серед фахівців. Тож отримані знання, обмін досвідом учасників цього заходу став потужним ресурсом, який безумовно покращить роботу сучасних публічних бібліотек - від невеликого села до обласного центру.

 


Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

У липні відбулася друга регіональна Літня майстерня для молодих бібліотекарів області 
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2015 Webmaster: webmaster@library.kr.ua