[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон КІНОПЕРФОМАНС: «Петро Тодоровський: витоки»


Фон

 

КІНОПЕРФОМАНС:
«Петро Тодоровський: витоки»
до 90-річчя від дня народження

 

 26 серпня 2015 року об 11 годині у відділі мистецтв комунального закладу «Кіровоградська обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Чижевського (м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24) відбудеться ювілейне зібрання, присвячене 90-річчю від дня народження нашого видатного земляка, кінодіяча Петра Тодоровського.

«Яскрава, талановита, неймовірно приваблива людина», - таким запам’ятався він сучасникам. Представник цілої епохи, напевно, останній з того блискучого покоління радянського кіно у період його розквіту.

Степова Україна (м. Бобринець) сформувала той поетичний світогляд митця, який заворожував та захоплював тисячі шанувальників його кінотворчості.

На заході буде представлено авторську презентацію Л. Гайди «Петро Тодоровський у Музеї кіно Одеської кіностудії», проект «Місця, пов’язані з життям і діяльністю Петра Тодоровського у Бобринці» презентує директор Бобринецького районного краєзнавчого музею ім.М.Смоленчука Р. Кучугура. Доповненням до презентації стане виставка видань та документальних матеріалів Бобринецького районного краєзнавчого музею ім.М.Смоленчука, а також повідомлення С .Ушакової «Діяльність бібліотек у процесі популяризації творчості Петра Тодоровського». У підсумку планується обговорення теми «Використання потенціалу української біографістики в культурологічно-освітньому простірі краю».

До участі запрошуються мешканці нашого краю – творчі люди, які створюють і реалізують оригінальні проекти, розробляють новітні напрямки розвитку культурологічного середовища, одночасно сприяють навчанню і вихованню молоді, реалізації потенціалу нової генерації дослідників та патріотів рідного краю..

Контакти:
Ушакова Світлана Анатоліївна (т.0996553309, завідуюча відділом мистецтв комунального закладу «Кіровоградська обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Чижевського»

Гайда Лариса Анатоліївна, методист комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського» (т.0669446253, 0677422934, gayda73@ukr.net).

Довідка про життя та діяльність Петра Тодоровського

 

Довідка про життя та діяльність Петра Тодоровського

Петро Юхимович Тодоровський (26 серпня 1925, Бобринець Кіровоградська область – 24 травня 2013, Москва) – український і російський кінооператор, кінорежисер, сценарист, композитор. Заслужений діяч мистецтв УРСР (1967). Народний артист РРФСР (1985). Лауреат Державної премії Росії (1995). Лауреат кінопремії «Ніка» в номінації «Честь і гідність» (2003).

З Бобринця пішов на фронт, (повернувся на короткий час у 1946). Пройшов Другу світову війну, був поранений, відзначився в боях, нагороджений орденами Вітчизняної війни І та ІІ ступеня, медалями.
У 1954р. закінчив операторський факультет ВДІКу (майстерня Б.І. Волчека). 1955–1972 рр. працював на Одеській кіностудії (оператор, а з 1962 р. – кінорежисер). За операторську роботу над картиною «Спрага» удостоєний Другої премії на Всесоюзному кінофестивалі у 1960 р.
У 1970 р. дебютував в якості актора в ролі старшого лейтенанта Володимира Яковенка в телефільмі «Був місяць травень» (реж. М. Хуциєв, сценарій Г. Бакланова). Пізніше зіграв кілька епізодичних ролей. Грав на семиструнній гітарі, імпровізував. З 60-х також виступав як самобутній композитор – автор музики і пісень до фільмів (зокрема, до українських - «Сильніші від урагану» та «Над нами Південний Хрест» на вірші поета Г. Поженяна). З 1975 р. – кінорежисер на «Мосфільмі». У 1984 році картина режиссера «Військово-польовий роман» (1983) була висунута на премію «Оскар» в номінації «Найкращий фільм іноземною мовою». Велику популярність здобув фільм «Інтердівчинка» (1989). У 1998-му поставив мелодраму «Ретро втрьох», римейк картини А. Роома «Третя Міщанська».
Сценарні та режисерські роботи П. Тодоровського удостоєні безлічі різноманітних призів і премій на міжнародних та вітчизняних кінофестивалях (КФ «Вікно в Європу» у Виборзі, МФ фільмів про права людини «Сталкер» в Москві, КФ російських фільмів у Онфлері, ОРКФ «Кінотавр» в Сочі, МКФ в Женеві, ОКФ «Кіношок» в Анапі, Премія «Золотий Овен», МКФ авторського фільму в Сан-Ремо, КФ «Сузір'я»,Міжнародний кінофестиваль у Токіо, Премія «Ніка», МКФ в Анкарі, МКФ у Празі, Всесоюзний кінофестиваль, МКФ у Вальядоліді, МКФ у Венеції.
Пішов з життя 24 травня 2013року, похований на Новодівичому кладовищі в Москві.
Син: Валерій Тодоровський (нар. 8 травня 1962 р.) – російський сценарист, кінорежисер, продюсер, актор.

Фільми Петра Тодоровського:
• «Весна на Зарічній вулиці» (1956, у співавт.)
• «Моя дочка» (1956)
• «Два Федори» (1958)
• «Спрага» (1959)
• «Ніколи» (1962) та ін.
Кінорежисер: • «Ніколи» (1962, у співавт.)
• «Вірність» (1965, також співавт. сценарію)
• «Фокусник» (1967)
• «Міський романс» (1970, також співавт. сценарію)
• «Остання жертва» (1975, також співавт. сценарію)
• «У день свята» (1978, також співавт. сценарію)
• «Кохана жінка механіка Гаврилова» (1981)
• «Військово-польовий роман» (1983, також автор сценарію)
• «По головній вулиці з оркестром» (1986, також співавт. сценарію)
• «Інтердівчинка» (1989, також співавт. сценарію)
• «Анкор, ще анкор!» (1992, також автор сценарію)
• «Що за чудова гра» (1995, також автор сценарію)
• «Життя забавами повне» (2001, також автор сценарію)
• «У сузір'ї бика» (2003, також співавт. сценарію)
• «Ріоріта» (2008, також автор сценарію) та ін.
--Бобринецька районна бібліотека для дорослих

 

 


Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

«Петро Тодоровський: витоки»
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2015 Webmaster: webmaster@library.kr.ua