[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон “Відкриття інформаційного стенду книг вірменської культури”


Фон

 

“Відкриття інформаційного стенду книг вірменської культури, а також інформаційних матеріалів про діяльність громадської організації Спілки вірменів України в Кіровоградській області”

 

 24 липня 2015 року у відділі абонемента Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. І. Чижевського відбулося урочисте відкриття інформаційного стенду книг вірменської культури, а також інформаційних матеріалів про діяльність громадської організації Спілки вірменів України в Кіровоградській області, яка, власне, є ініціатором відкриття. Серед подарованих книг – художня література вірменських авторів, документи про мистецтво, культуру та релігію вірменів.

На захід були запрошені голова Спілки вірменів України в Кіровоградській області Тігран Хачатурян, голова Спілки жінок Вірменії в Кіровоградській області Арусяк Тадевосян, користувачі бібліотеки. У своїх виступах гості розповіли про те, що Вірменія — найдавніша держава Малої Азії та Закавказзя, одна з найдавніших у світі та на Близькому Сході. Назва країни й народу вперше зустрічаються в клинописах перського царя Дарія. Вірменія — перша країна, яка прийняла християнство як державну релігію. Цікавою була інформація про видатних людей вірменського походження, серед яких музиканти Мішель Легран, Шарль Азнавур, Шер; американський письменник Вільям Сароян та всесвітньо відомий художник-мариніст Іван Айвазовський також мали вірменське коріння.

Відтепер кожен кіровоградець може взяти додому книги про історію, культуру, мистецтво Вірменії, художню літературу і ближче познайомитися з цією країною. Ось чи знали ви, наприклад, що вірмени винайшли найдавніший хліб (лаваш) і найстаріший у світі винний завод знаходиться у Вірменії, що український поет Павло Тичина досконало знав вірменську мову, чимало переклав з вірменської на українську і товаришував з багатьма вірменськими поетами. Це лише небагато фактів, більше можна дізнатися з книг, які Спілка вірменів України в Кіровоградській області передала Кіровоградській обласній науковій бібліотеці ім. Д. І. Чижевського.

Натомість бібліотекарі підготували гостям заходу книжкову виставку «Армянская страна, родная сторона», на якій представили художню літературу вірменських авторів, а також книги про вірменське мистецтво та кулінарію, географію країни. Родзинкою цієї виставки була книга А. Ш. Мнацаканян «Армянское орнаментальное искусство. Возникновение и идейное содержание основных мотивов», яка видана у Єревані в 1955 році видавництвом Академії наук Вірменської РСР. Доповнює виставку галерея портретів вірменських письменників та поетів. Завершився захід невеличким концертом, під час якого лунали вірші та пісні вірменських та українських авторів.

Чим більше ми знатимемо про жителів нашого міста й області, тим більш толерантними ми будемо один з одним, тим міцнішою буде наша громада.

Інформаційний стенд працює у відділі абонемента обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського за адресою: м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24.

 

 


Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

“Дарунки ручної роботи”
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2015 Webmaster: webmaster@library.kr.ua