[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Науково-практична конференція «Соціальна відповідальність бібліотек в умовах сучасних викликів. Стратегічний орієнтир діяльності» та обласний Ярмарок соціальних інновацій у Кіровоградській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д. І. Чижевського


Фон

 

Науково-практична конференція «Соціальна відповідальність бібліотек в умовах сучасних викликів. Стратегічний орієнтир діяльності» та обласний Ярмарок соціальних інновацій у Кіровоградській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д. І. Чижевського

 

25-26 листопада 2015 року в КЗ «Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. І. Чижевського» відбудеться найважливіша подія року для професіоналів бібліотечної справи – науково-практична конференція «Соціальна відповідальність бібліотек в умовах сучасних викликів. Стратегічний орієнтир діяльності».

Організаторами заходу виступають: департамент культури, туризму та культурної спадщини Кіровоградської ОДА, КЗ «Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. І. Чижевського».

В обласній бібліотеці ім. Д. Чижевського зберуться близько 100 фахівців з різних районів області. Планується розглянути питання нових тенденцій у розвитку бібліотечних технологій, розвиток партнерського співробітництва бібліотек з іншими установами та організаціями, комерційними структурами, взаємовідносини з органами місцевого самоврядування, що в свою чергу сприяє розширенню асортименту бібліотечних послуг, поліпшенню якості інформаційно-бібліотечної діяльності, становленню бібліотеки як соціально-культурного інституту.

До тематичних розділів науково-практичної конференції належать такі дискусійні платформи:

  • Соціальне партнерство та соціальна відповідальність: нові орієнтири діяльності на прикладі бібліотек різних громад.

  • Спільна діяльність бібліотеки, влади та громади щодо вирішення місцевих проблем.

  • Сучасні виклики: досвід працівників бібліотек на допомогу військовослужбовцям АТО, героїко-патріотична діяльність як фактор консолідації українського суспільства.

26 листопада в рамках науково-практичної конференції відбудеться ОБЛАСНИЙ ЯРМАРОК СОЦІАЛЬНИХ ІННОВАЦІЙ, під час якого будуть відзначені кращі бібліотечні ініціативи. Усі представлені на Ярмарок інновації розкривають роботу бібліотек спільно з місцевою громадою і спрямовані на покращення якості життя місцевих мешканців. Найбільш широко представлені інновації національно-патріотичного спрямування: проект «З Україною в серці» (благодійні акції, ярмарки, марафони і флеш-моби в Новгородківській ЦРБ), «Бібліотека гуртує патріотів» (Онуфріївська ЦРБ провела бібліотечний бульвар, залучивши місцевих мешканців до участі у концертах, виставках та плетенні маскувальної сітки для армії), «Арт-пікнік «Територія єднання» (Трепівська бібліотека- філія, Знам’янської районної ЦБС), «Шануємо героїв війни» (Петрівська ЦРБ), «Під вітрилами надії – єдина Україна» (Єлисаветградківська сільська бібліотека, Олександрівський район) та інші.

Розмаїття інновацій спрямовано на підвищення уваги до книги і читання: «Бібліотека - територія творчого єднання обдарованих дітей» (при Пушківській сільській бібліотеці Голованівського району діє ляльковий театр та студія дитячої художньої творчості), «Літня прогулянка книги» (Олександрівська сільська бібліотека, Маловисківський район), «Печа-куча в Ятрані» (в Ятранській сільській бібліотеці, Новоархангельський район, односельці збираються, щоб ділитися враженнями про відвідини різних міст та країн), «Шопінг у бібліотеці» (в Устинівській ЦРБ навчають як працювати з Інтернет-магазинами).

Багато уваги дослідженню та поширенню інформації про маленьку батьківщину приділяють в Марфівській сільській бібліотеці (Долинський район), де створений етноцентр української культури. Саме ця інновація «Моє село – колиска мого роду» буде представлено на Ярмарку. Автори проекту «Завадівка – краплиночка на карті» Кіровоградської бібліотеки-філії №10 створили групу за інтересами в соцмережах, досліджують старі будівлі мікрорайону, організували виставку унікальних документів і фотографій місцевих родин.

Безумовно, будуть представлені великі й значимі проекти бібліотек Олександрійської міської ЦБС («Світ сім’ї - світ щастя на землі»), інтерактивний літній творчий проект «Мистецькі вихідні» (м. Знам’янка), громадська ініціатива бібліотекарів Світловодської МЦБС «Прояви людяність – захисти собаку».
Неможливо перерахувати усі інновації, які запровадили бібліотекарі спільно з небайдужими мешканцями місцевих громад, для того, щоб життя стало кращим і світлішим у своєму місті чи невеличкому селищі. Але всі вони підготовлені і проведені з на високому рівні з увагою і турботою про краян. На Ярмарку бібліотеки презентуватимуть власну роботу, і кращі інновації отримають відзнаки.

 Отже, таким чином, науково-практична конференція «Соціальна відповідальність бібліотек в умовах сучасних викликів. Стратегічний орієнтир діяльності» і обласний Ярмарок соціальних інновацій мають на меті представлення кращого досвіду соціального партнерства та соціальної відповідальності і запровадження кращих практик у бібліотечну справу регіону, напрацювання стратегічних орієнтирів даного напрямку, підвищення кваліфікації бібліотечних працівників.

 


Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Науково-практична конференція «Соціальна відповідальність бібліотек в умовах сучасних викликів. Стратегічний орієнтир діяльності» та обласний Ярмарок соціальних інновацій у Кіровоградській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д. І. Чижевського
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2015 Webmaster: webmaster@library.kr.ua