[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон 2 квітня - Міжнародний день дитячої книги


Фон

 

2 квітня - Міжнародний день дитячої книги

2 квітня відзначається Міжнародний день дитячої книги. Починаючи з 1967 року за ініціативою і рішенням Міжнародної ради з дитячої книги, підкреслюючи тим самим важливу роль дитячої книги у формуванні духовного та інтелектуального рівня нових поколінь людства, це свято відзначається щороку.

Не випадково цей день припадає на 2 квітня, день народження всесвітньо відомого датського письменника-казкаря Ганса Християна Андерсена.

З цієї нагоди відділ рідкісних і цінних видань Кіровоградської обласної універсальної бібліотеки ім. Д.Чижевського презентує виставку «Світ дитячої книги».

Історія виникнення дитячої книги сягає XVI сторіччя. Першою друкованою кириличним шрифтом книжкою для дітей вважають «Буквар» Івана Федорова, виданий 1574 року у Львові.

На виставці представлені рідкісні видання. Серед них - факсимільне відтворення «Букваря» Каріона Істоміна. Від усіх відомих попередніх букварів цей відрізняється і змістом, і структурою. Кожній букві відводиться окрема сторінка, на якій зображення букви подається у вигляді однієї або двох людських фігур в різноманітних позах і костюмах. Різні варіанти написання букв – від в'язі до скоропису, мовами не тільки слов’янською, а й грецькою, латиною і навіть польською.

Всього в букварі понад 400 малюнків. Закінчується кожна сторінка віршами, в яких називаються предмети на потрібну букву.

На виставці представлене і рідкісне видання - «Азбука в картинках Александра Бенуа».


В експозиції виставки - також книги відомих видавців ХІХ – початку ХХ ст. А.Ф.Деврієна, М.О.Вольф, А.С.Суворіна та ін. з багатьма ілюстраціями відомих художників.

Крім того, експонуються книги українських видавництв початку ХХ ст.: «Світ дитини», «Дитвидав», «Веселка», радянських видавництв: «Детгиз», «Детская література» та сучасні «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», Видавництва «Старого лева», «Ранок».

Виставка буде діяти з 4 квітня по 10 травня.

Вхід вільний.

 


Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

2 квітня - Міжнародний день дитячої книги
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2015 Webmaster: webmaster@library.kr.ua