[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Книга письменника-земляка – в дейзі-форматі!


Фон

 

Книга письменника-земляка – в дейзі-форматі!

 

(До Міжнародного дня сліпих)

Як Ви вважаєте чи можна з закритими очима знайти в книзі потрібну сторінку чи розділ? А як бути в такому випадку незрячому студенту? Зробити художню та навчальну літературу доступною для людей з вадами зору має на меті проект, над яким працюють спільно Ресурсний центр освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка» та Львівський обласний осередок ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» в партнерстві з академією «Svefi» (Швеція). За словами Оксани Потимко - керівника Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка», DAISY- формат є альтернативою рельєфно-крапковій книзі, брак якої в Україні очевидний.

DAISY - це абревіатура від англійського словосполучення the Digital Accessible Information System, що означає «система цифрової доступної інформації». Що ж таке дейзі-бібліотека та дейзі-книга? Дейзі-книжка – це озвучена книга, яка відрізняється від МР3 книжки кількома дуже важливими речами. Чи не найважливіша з них – це функція навігації книжкою. Це означає, що за лічені секунди незряча людина зможе знайти потрібний пошуковий елемент – чи то сторінку, чи то параграф, чи то розділ. Таким чином, дейзі-книга стає незамінною для сліпих студентів, учнів, фахівців. Створити книгу в форматі DAISY може кожен бажаючий, потрібні лише певні навички та програми. На сьогоднішній день в цьому форматі озвучено понад 1600 книг, серед яких шкільні підручники та підручники для ВНЗ, художня література, книги з питань медицини, релігії, педагогіки, історії…

Бібліотекарі Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського долучилися до цієї важливої благородної справи. В рамках роботи Майданчика «ІнтерСвіт» для людей з вадами зору та незрячих, бібліотекарі відділу абонемента записали в дейзі-форматі книгу нашого земляка, письменника, кіносценариста, члена Національної спілки письменників України і Національної спілки кінематографістів України, заслуженого діяча мистецтв України Олександра Жовни «Експеримент». За твором «Експеримент» знято фільм «Ніч світла» (режисер – Роман Балаян).

14 листопада 2016 року з нагоди Міжнародного дня сліпих в УТОСі відбулася тематична зустріч «Навчи своє серце добру», під час якої бібліотекарі презентували свою роботу, розповіли про дейзі-бібліотеку та подарували утосівцям диск із твором «Експеримент» О. Жовни в дейзі-форматі.

Процес запису був цікавим і незвичним. Для цього є спеціальні програми, а також умови, як це правильно робити. Наприклад, коли читаєш цей текст незрячій людині, то необхідно обов’язково описати малюнок, який зображений у творі. Треба сказати і яка це за номером сторінка; для зручності користування програмою все буде зафіксовано. Після цього текст буде оброблятися і тільки тоді потрапить до DAISY- бібліотеки.

Учасники проекту планують записати близько двох тисяч книг. DAISY- бібліотеки будуть розміщені в Інтернеті, щоб люди з вадами зору могли вільно користуватися ними.

Наталія Білаш,
завідуюча відділом абонемента








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

День спеціаліста для вчителів музики у відділі мистецтв
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2016 Webmaster: webmaster@library.kr.ua
054