[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон “Євромайдан - словами сучасників”  


Фон

 

Євромайдан - словами сучасників

 

20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної сотні на знак вшанування відваги, сили духу і стійкості громадян, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, права і свободи людини, європейське майбутнє України.

Євромайдан увійшов в історію свідченням великої любові до вітчизни, високого сумління української нації, її великої жертовності, жаги до істинної правди, спраги побороти насильство. Про це мовить світова спільнота, про це розповідають і книги, які поповнили фонди обласної бібліотеки імені Дмитра Чижевського.

Революційна поезія Майдану наповнила книгу “До барикад. Збірка кіровоградської революційної поезії” (Кіровоград: ПВЦ “Мавік”, 2014) виразним багатоголоссям; свіжою, потужною енергією. Сюди ввійшли творіння визнаних кіровоградських митців і молодих, талановитих художників слова.
“Поезія Майдану, - на думку автора передмови Олександра Ратушняка, вибухає світло-шумовими гранатами, спалахує “коктейлями Молотова”, обпікаючи душу і мозок”. Один із поетів Поль Іщук написав: “Та прокинулась давня сила / Що вважали вони за лакеїв / Своїм гнівом нестримним накрила / Їхні голови - стріхи Помпеї”. Поетична збірка сповнена трагічного оптимізму. Читаючи таку поезію, впевнюєшся, що наша країна безсумнівно буде соборною й вільною.

До літератури, присвяченої героям духу, “воїнам світла”, хроніці їхнього життя, атмосфері єдності належить книга “Небесна сотня” (Харків, “Фоліо”, 2015). Вона створена колективом авторів-свідків великої боротьби. У передмові - духовні настанови сучасних церковних ієрархів - Філарета, Святослава, Георгія Коваленка. Це - книга-реквієм, книга-посвята учасникам Революції Гідності, які віддали своє життя, аби Україна стала справжньою європейською державою. Автори розгортають хроніку Євромайдану, детально розповідають біографії героїв Небесної сотні, подають спогади про них. Основними акцентами книги є цінність людського життя, важливість віри, необхідність пам`яті.

Підбір абсолютно демократичних, відвертих поглядів на Українську революцію, що залишились за кадром медіа, можна простежити у книзі - плоді мистецько-культурологічного проекту Антіна Мухарського “Майдан. (Р)еволюція духу”. Книга побачила світ у київському видавництві “НАШ ФОРМАТ” 2014 року. Публічні інтелектуали, громадські діячі, філософи, історики, письменники, художники й герої-очевидці революційних днів української історії в щоденниках, есе й ексклюзивних інтерв`ю розповідають про темний і світлий бік Майдану. Понад 30 сучасників, серед яких - Вадим Скуратівський, Олеся Авраменко, Оксана Забужко, Ярослав Грицак, Євген Сверстюк, Тарас Прохасько, Михайло Ходорковський та ін. висловлюють свої контраверсійні бачення причин і наслідків, “білих плям”, таємничих збігів у подіях листопада 2013-лютого 2014 року.

Виклад аналогічної інформації, але вже в художньому, письменницькому оформленні, подає книга “Євромайдан: хроніка відчуттів” (Брустурів: Дискурс, 2014). Тарас Прохасько, Іван Ципердюк, Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Юрій Винничук як літописці Майдану не фіксують події, а реагують на них так, як може відгукуватися кожен українець і художник слова. Чи не найцікавішим після кожної історичної епохи є польові враження. Адже саме в них - найдостовірніші й найцінніші деталі.

Книга безпосередньої учасниці подій майдану Юлії Орлової “111 дней Майдана: Записки киевлянки” (К., 2014) - це синопсис історичних подій у Києві протягом чотирьох місяців кінця 2013 - початку 2014 року. Підбірка авторських постів у мережі Фейсбук має вигляд щоденника, щедро ілюстрованого цікавими світлинами. Тож, окрім отримання правдивої хроніки без прикрас і фантазій, читач має змогу стати свідком народження нового літературного жанру, який видавництво “Дуліби” визначило як timeline-роман. Окрім того, читач познайомиться з київською протестною культурою, що стала визначним явищем новітньої всесвітньої історії. Це, власне, книга про киян і про тих, хто солідаризувався з киянами, приїхав у Київ і став творцем та учасником Революції Гідності.

Прагнення донести до кожного українця дещицю волелюбності, рішучості, сміливості, завзяття, гордості, любові до життя й своєї країни спонукало Наталію Гук створити книгу “Євромайдан. Звичайні герої” (К.: Брайт Стар Паблішинг, 2015). Це збірка розповідей про звичайних і водночас неймовірних людей, яким притаманна шалена любов до Батьківщини, долання меж і страхів, перемога над байдужістю, буденні дива. Для героїв цих оповідей - це сповідь, полегшення пам`яті від жахливих спогадів, для сучасників - неймовірне натхнення, заряд позитивної енергії справжніх дій, для нащадків - це враження, історія. Після всього пережитого Україна відчуває свою особливу місію, а кожен із нас - свій особистий шлях разом із нею.

Зафіксувати Революцію Гідності як подію духовного виміру покликана книга “Майдан і Церква. Хроніка подій та експертна оцінка”, видана Українською асоціацією релігієзнавців у київському видавництві Самміт-Книга. Вона є наслідком моніторингу подій зими 2013 - 2014 рр. Увага читачів фокусується на зборі та аналізі інформації про реакцію релігійних організацій України на мирні протестні народні акції та спроби силового придушення волевиявлення народу. Видання стане корисним для наукових працівників, держслужбовців, релігійних лідерів, усіх, хто цікавиться проблемами позиціонування Церкви в сучасному світі, її ролі в політичних процесах.

Ці та інші книги даної тематики представлені на виставці «Майдан, що нас змінив», яка працює у відділі обслуговування користувачів ОУНБ ім. Д.І.Чижевського. Запрошуємо до перегляду виставки!

Наталія Чуприна,
провідний бібліотекар
відділу обслуговування користувачів

 

 


Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

“Євромайдан - словами сучасників”  
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2016 Webmaster: webmaster@library.kr.ua