[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон “В Кіровограді завершився 'Весняний Книговир-2016'”  


Фон

 

В Кіровограді завершився 'Весняний Книговир-2016'

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського виступила партнером другого книжкового фестивалю-виставки «Весняний Книговир», відкриття якого відбулося 22 квітня на площі біля Кіровоградської міськради.

Різноманітні заходи, які представила бібліотека на загал громади, вирували як на площі, так і власне у бібліотеці і були об’єднані загальною темою книги та читання. В рамках «Весняного книговиру» відбулася презентація низки книжкових видань, автограф-сесії від авторів, чимало акцій та відкриттів. Спектр їх розмаїття був настільки широкий, що кожен гість мав можливість обрати захід до душі.

Одразу почну з найхітовіших евентів. Спеціально на "Весняний Книговир-2016" на наше запрошення приїхав львівський письменник Василь Габор, енергетика якого захоплює одразу всіх, хто опиняється поруч. За один день перебування в центрі України він зумів провести лекцію для студентів у місцевому педагогічному університеті, перезнайомитися з багатьма кіровоградцями на площі під час автограф-сесії і захопити творчу спільноту Кіровограда своїм неймовірним бажанням донести сучасну українську літературу до читача, видати ті книги, які є безцінні в духовному відношенні. Секрет харизми пана Василя, на мою думку, полягає в щирій закоханості у місто Лева, яке й створило його таким, та у власну справу – книговидання й популяризацію українських поетів, письменників і перекладачів. Формат спілкування «не-майдану» відбувся ввечері у бібліотеці ім. Д. Чижевського, де в камерній атмосфері щирості запрошені збирали перлини мудрості від львівського гостя.

Під час вуличної автограф-сесії власне видання "Нейгаузи: варіації на єлисаветградську тему" презентувала науковець, музикознавець, дослідниця Марина Долгих. Ця книжка - перша наукова реконструкція єлисаветградсього періоду життя чотирьох видатних представників музичної спільноти України - членів родини Нейгаузів. А відкривається книга дослідженням родоводу Нейгаузів, генеалогія якого бере початок в європейських країнах Австрії та Німеччині. І хоча видання суто музикознавчої тематики, проте стане в нагоді небайдужим до музично-історичної спадщини нашого краю.

Задумуючи акцію «Книга на долоні», яку бібліотека теж презентувала на площі, ми думали, що це захопить насамперед малечу. Маленькі книги - на маленьких долоньках. Проте навіть не сподівалися, що фотографуватися з книгою-малятком вишикуються в чергу навіть поважні відвідувачі виставки-ярмарку. Фотографії можна переглянути в альбомах у соціальних мережах.

Сьогодення вносить корективи в наше життя. Навіть кілька років тому неможливо було уявити, наскільки актуальними будуть книги, написані в режимі он-лайн. В цей день на площі я презентувала добірку сучасної патріотичної літератури про Революцію Гідності, книги про АТО, які були написані протягом 2014-2015 років і придбані за проектом «Єдина країна – Единая страна», що реалізується за програмою «Активні громадяни» від Британської Ради. Тож саме зараз важливо знати і розуміти процеси, які відбуваються поруч з тобою, в твоєму місті, регіоні країні й світі. А для цього треба мати якісну літературу.

Торік саме на першому «Весняному Книговирі» відбулася презентація акції «Бібліотека українського воїна», під час якої збираються книги до місцевих військових частин та госпіталю. За рік обласна бібліотека ім. Д. Чижевського передала військовим близько двох тисяч видань, переданих від видавництв, книжкових магазинів, авторів та приватних осіб. Тож і цьогоріч ми запрошували відвідувачів принести сучасну українську книгу до бібліотечного стенду або придбати книги у видавництвах і магазинах, представлених поруч на площі. Щиро дякуємо учасникам акції-дарувальникам книг, серед яких був і міський голова Андрій Райкович. І наголошуємо, що акція триває, книги й далі можна приносити до бібліотеки ім. Д. Чижевського. Найбільше вітаються кращі зразки вітчизняної та світової художньої літератури в перекладі українською мовою, науково-популярні видання з історії Української держави, її культури, її Збройних сил. Запрошуємо усіх гостей та жителів міста долучитися до акції і дарувати книгу до «Бібліотеки українського воїна».

В п’ятницю, 22 квітня, в обласній бібліотеці ім. Д. Чижевського було «спекотно» - заходи відбувалися щогодини. Свято книги розпочалося з презентації видання «Олександрійський район: пам'ять століть. Рік 2016. Знаменні та пам’ятні дати на 2016 рік. Збірка краєзнавчих статей». Видання презентували олександрійці - Віктор Голобородько, Ірина Голобородько, Надія Чуянова. На презентації після показу ролику-прев'ю, де згадано основні сюжети видання, упорядники виступили з показом концепції цієї праці. Власне, й це видання, і минулорічний календар можна переглянути на сайті бібліотеки.

Згодом кіровоградська письменниця, поетеса Антоніна Корінь презентувала електронну книгу «Слово не сорочка, а… душу гріє. Публіцистика 1976-2016 рр.». На презентації, куди завітали творча спільнота Кіровограда, літератори, друзі, знайомі авторки, панувала дружня атмосфера. Над книгою працювали також працівники бібліотеки Олег Волохін, Валентина Козлова - тож це грунтовне видання дійсно має вагу в культурно-мистецькому просторі не лише регіону, але й країни. З дозволу автора повноформатну книгу розміщено на сайті бібліотеки

У суботу 23 квітня, як завершальний акорд свята - Дня книги та авторського права - у відділі мистецтв відбулася літературно-мистецька зустріч з поетами і бардами Кіровоградщини під назвою «Сьогодні дружбі буде тісно: звучить поезія та пісня!». Модератором зустрічі виступила Антоніна Корінь. Саме вона нагадала, що цей день - день народження відомого кіровоградського поета Валерія Гончаренка, тож пролунали поезії, присвячені його пам'яті. На зустрічі прозвучали пісні українською, російською, болгарською, ромською мовами. Також і у виконанні спеціального гостя з Новоукраїнки – поета і барда Олександра Антоненка.

Слова подяки. Їх багато не буває. Адресовані вони організаторам "Весняного книговиру" - видавництву «Імекс» і Тамарі Саміляк. Моїм колегам – активним, сучасним, креативним – разом ми зробили багато. Партнерам ярмарку-фестивалю за яскраве насичене свято. Моєму місту – не підвели. Спасибі всім, хто приніс книги для акції. Окрема подяка журналістам за інформаційну підтримку.

Ця гарна традиція книжкового свята робить наше місто європейським і як написала у нашій книзі відгуків учасниця фестивалю: «Спасибо организаторам. Чаще бы!».

Світлана Приймак, заввідділом соціокультурної діяльності.

 

 


Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

“В Кіровограді завершився 'Весняний Книговир-2016'”  
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2016 Webmaster: webmaster@library.kr.ua