[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон ХІV музичний фестиваль ім. Кароля Шимановського


Фон

 

ХІV музичний фестиваль

ім. Кароля Шимановського у відділі мистецтв

обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського

 

1 жовтня

о 15.00 відбудеться презентація книг Романа Черкашина, Юлії Фоміної, Ірини Губаренко та Марини Черкашиної-Губаренко «Спочатку був Лесь Курбас». Захід проходить за участю доктора мистецтвознавства, професора Національної музичної академії України ім. П.Чайковського, члена-кореспондента Академії мистецтв України Марини Черкашиної-Губаренко та директора наукового видавництва «Акта» Галини Федорець.

На заході буде представлена міні-виставка «Терниста доля Віталія Губаренка». Вступне слово Світлани Ушакової.

 

3 жовтня

о 16.00 відбудеться показ кінострічки «Кароль Шимановський. Українські стежки польського генія». У Польщі Шимановського вважають своїм надбанням, однак відомий на увесь світ композитор народився в Україні, на Єлисаветградщині. Автором ідеї та сценаристом стрічки є Марія Ларченко. Режисер – Зоя Богдашова. Консультантом проекту став відомий музикознавець, керівник об’єднання поляків Кіровоградщини "Полонія" імені Кароля Шимановського Олександр Полячок.

До фільму потрапили унікальні фотографії, знайдені дослідниками в архівах України та Польщі; уривки листів і спогади самого Кароля Шимановського, його родичів, друзів та митців. Картина представить глядачеві перші життєві й творчі кроки композитора, його родинні зв’язки з відомими людьми світу, перепони на його творчому шляху. В цьому році фільм отримав гран-прі на VII Міжнародному фестивалі телевізійних і радіопрограм "Калинові мости" Вармі і Мазури 2013 у номінації «Одне серце – Дві Батьківщини». Вступне слово автора фільму Марії Ларченко.

 

о 16.30 відбудеться відкриття фотовиставки польського автора Юрія Гаврилюка «Підляшшя. Земля посеред вічності».

Підляшшя - це крайній північно-західний терен зарубіжних українських етнічних земель, що зараз є територією Польщі. Духовні краєвиди Підляшшя, Холмщини, Лемківщини і Надсяння - пам'ятки архітектури та старожитності: церкви, дзвіниці, хрести, а також пейзажі. Світлини графічні, виразні і дуже добре промовляють до глядача. Навмисно відмовившись від традиції надання назв своїм світлинам, автор дає можливість глядачам сприймати її по-своєму, а не тільки через його фотооб’єктив.

 

Довідка:
Юрій Гаврилюк - поет, прозаїк, історик, головний редактор часопису Союзу українців Підляшшя „Над Бугом і Нарвою” (Польща). Член Національної Спілки письменників України. Студіював історію у Ягеллонському університеті (Краків). У другій половині 80-тих заснував позацензурне видавництво „Думка”.

 

Заходи відбудуться за адресою: вул. В.Перспективна, 24

Вхід – вільний.








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

ХІV музичний фестиваль ім. Кароля Шимановського
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2016 Webmaster: webmaster@library.kr.ua
054