[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон «Щедрий вечір в обласній бібліотеці ім. Д. І. Чижевського» - 2016 відбувся! 


Фон

 

«Щедрий вечір в обласній бібліотеці ім. Д. І. Чижевського» - 2016 відбувся!

15 січня 2016 року відбувся «Щедрий вечір в обласній бібліотеці ім. Д. І. Чижевського». Цей захід, який вже традиційно проводиться кілька років поспіль у період новорічно-різдвяних свят, змінює формат, адже ми беремо кращий досвід з попередніх років і неодмінно пропонуємо щось нове, тож такий мікс має шалений успіх. Одне, що залишається незмінно сталим, за словами директора бібліотеки Олени Гаращенко, що це свято - для всієї громади, де люди збираються, спілкуються, разом можуть творити і радіти життю.

Прикладом того, як змінюється формат вечора, став відділ основного книгозберігання. Здається, вже всі запрошені побували в книгосховищі головної бібліотеки області, яке відчиняється раз на рік саме в «Щедрий вечір». Торік екскурсанти «знайомилися» з привидами, а в цьому році усім запропонували здійснити подорож у машині часу «Вперед у минуле». Бібліотекарі підготували інсталяцію, де поряд з книгами знаходились фотографії, листівки 50-90-х років минулого століття. Жінок приваблювала подорож у світ моди минулого сторіччя – весільна і випускна сукні, прикраси і біжутерія. А родзинкою подорожі в минуле став прообраз фільму 3D – діафільм «Два брати і перлина», перегляд цієї корейської казки захопив як дорослих, так і малечу.

За традицією вечір розпочався із виступу фольклорного ансамблю «Млиночок», що діє при Кіровоградському музеї ім. К. Шимановського. Спочатку присутні почули давні колядки і щедрівки, а згодом співати почали усі присутні - «ой радуйся, земле» лунало багатоголосим дружнім хором. До речі, хто хотів співати щедрівки та колядки далі, могли це зробити у відділі каталогів, ще й отримати за це подарунки.

Потім свято покотилося гамірною юрбою по всіх відділах. Заходів було дуже багато, понад півсотні, їх неможливо охопити, тож назвемо найбільш яскраві з них. Одразу після виступу «Млиночка» на третьому поверсі у відділі краєзнавства розгорнувся «Щедрий ярмарок», де 22 майстрині представили на продаж свої вироби, а дехто навіть особисто проводив майстер-клас, ділячись таємницями створення, наприклад, витонченої поробки з бісеру. 5 майстер-класів проводилися у відділі обслуговування користувачів: різдвяний янгол, квілінг, квітка лотоса, мандала, розпис хною. Участь у майстер-класах брали усі, хто бажав - від дворічних малят до 82-річних бабусь, які опанували нові техніки, щоб передати їх своїм онукам.

В цей день ми не забули про наших військових, які обороняють незалежність на Сході України, оскільки вхід на вечір був вільний, тож у холі І поверху знаходилася благодійна скринька для збору коштів воїнам АТО, а у відділі каталогів працювала «Майстерня діда Мороза», де всі бажаючі могли написати новорічне побажання, створити листівку для захисників, які ми передали військовим волонтерам.

Студенти музичного училища у відділі читальних залів створили театральну залу, де представили дві вистави - «Кімната нареченої» та «По-модньому» за п’єсою М. Старицького. На другому поверсі при вході усіх зустрічала імітована поліцейська дошка, а бібліотекарі, які проводили акцію «Грабіжник знань», пропонували зробити на пам'ять жартівливе фото в наручниках. Фото усіх «грабіжників знань» можна переглянути в альбомі в соцмережі «ВКонтакте».

Досхочу награтися можна було в ігровій кімнаті у відділі документів іноземними мовами. 10-річний волонтер так чітко організував чергу бажаючих до Kinect 3D, що ніхто з малечі ображеним не залишився, а батьки в цей час відпочинку складали пазли. Студенти КІРУЕ тут же прикрашали руки, обличчя усіх бажаючих – як жінок, так і чоловіків - різноманітними візерунками спеціальними фарбами.

А поруч у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук до майстрів - перукарів Марини Шамаріної та Анастасії Царенко вишикувалась велика черга дівчат, довге волосся яких згодом перетворилося на вишукані модні зачіски: коси французькі, джгути, пучки, обручі, хвилі, корона, «риб'ячий хвіст», «черепашка».

Відділ рідкісних та цінних видань у цей день вперше презентував виставку рукописів. 25 унікальних видань XVI-XX сторіччя вперше за весь час існування відділу були представлені глядачам. А спробувати себе в ролі автора рукопису могли усі бажаючі, залишаючи побажання бібліотеці чорнильним пером.

На першому поверсі свято вирувало безупину. В спеціально облаштовану кімнату «Україна Етнічна» стояла черга, де фотограф Ольга Лисенко безкоштовно фотографувала гостей в національному вбранні. (Світлини на згадку - в альбомі соцмережі «ВКонтакте»).

Зазвичай, на «Щедрий вечір» більшість гостей приходять в традиційному українському вбранні, тож червоною доріжкою дефілювали «Василі» й «Маланки», парад вдався на славу – учасники отримали призи.

Вперше під час «Щедрого вечора» в Інтернет-центрі працювала спеціальна кімната сновидінь, де можна було власноруч створити поробку ловця сну, прочитати сни відомих людей та ще дещо (деталі - на бібліотечному блозі).

У відділі абонемента були презентовані творчі роботи - живопис Марини Стрельникової та вишивку Ольги Шпаченко. Відділ мистецтв запропонував настільки багато заходів, що їх можна лише перелічити, а детально фотографії та їх опис читайте на блозі. Отже, у відділі мистецтв протягом вечора працювали чайна кімната «Індія-маркет» - «Новий рік в Мумбаї», де крім смачного чаю пропонували «Менді» - боді-арт хною (майстер-клас); виставку ретрофотографії «Гей, наливайте повнії чари!»; мистецьку шлюбну агенцію «Знайди свій ідеал, будь щасливим», майстер-класи «Витинанки в сучасному інтер’єрі», «Солодкі візерунки» - розпис новорічних пряничків, абсолютно новий для нас розпис на воді «Ебру» - мистецтво на воді, відеоперегляд «Short film anima».

Щорічними неодмінними атрибутами «Щедрого вечора» є частування кутею з медом, горіхами та маком від Лариси Гарбузенко (у відділі мистецтв), що очікувано викликало шалений ажіотаж і подяки господиням.

Ворожінням на картах Таро, передбачала майбутнє Анастасія, яка, незважаючи на безупинну роботу протягом шести годин, отримала більше задоволення від спілкування, ніж стомилася (так сама розповіла уже опівночі перед закриттям бібліотеки).

Оскільки гостей було близько тисячі, і всі вони різного віку, приходили з дітьми і цілими родинами, тож для всіх знаходились розваги – хто хотів, співав пісень у караоке (у відділі економічних, технічних, природничих наук), чи під баян у відділі каталогів, хто бажав танцювати – взяли участь у запальному майстер-класі танцю зумба від тренера Ганни Бойко зі студії Фітнес Манія, було безліч куточків для фотографій, кімната релаксації з улюбленим книгами, бібліотечна лотерея – всього годі й перелічити.


(Детальніше про презентацію двох проектів «Жива книга» та «Єдина країна – Единая страна», які стали переможцями в програмі «Активні громадяни» від Британської Ради і вперше були презентовані на «Щедрому вечорі» читайте в наступних повідомленнях).

Завершився вечір музичними концертами теж на всі смаки. Молодь в актовій залі слухала кавер-версії хітів української естради гурту "Coffee Unlimited", у відділі мистецтв чудові класичні композиції представили Роман Ієвський (флейта) та Світлана Концедалова (фортепіано), а в холі третього поверху відбувся імпровізований концерт на гітарі від гостей свята. Загалом на «Щедрому вечорі» панувала добра приємна атмосфера свята, де всі містяни стали однією родиною.


Всі заходи неможливо описати в цьому загальному повідомленні, тож детальніше шукайте на бібліотечному блозі та на сторінках в соціальних мережах.

І обов’язково до зустрічі на «Щедрому вечорі в обласній бібліотеці ім. Д. Чижевського – 2017»!

 


Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

«Щедрий вечір в обласній бібліотеці ім. Д. І. Чижевського» - 2016 відбувся! 
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2015 Webmaster: webmaster@library.kr.ua