[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Дарунок бібліотеці


Фон

 

Дарунок бібліотеці

Нещодавно фонд відділу рідкісних і цінних видань Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки ім.Д.І.Чижевського поповнився раритетним виданням: Євангелія, виданого у Львові у 1665 році відомим друкарем, видавцем Михайлом Сльозкою. Це засвідчено зверненням до "чительника", що підписано – "Михайло Слізка типограф Лвовский". Текст повторює видання братства 1636 та 1644 рр. На звороті титулу надрукований вірш про воскресіння і з проханням про "здравіє і силу" для Михайла [Сльозки]. Молитва "благодарна" підписана Сльозкою. Орнамент та ілюстрації виконали гравери Ілля, ВФЗ, ЛИ, АК. Видання потребує реставрації, але попри це має велику наукову цінність. Це перше видання Михайла Сльозки в колекції кириличних стародруків нашої бібліотеки.

Подарував це рідкісне видання бібліотеці відомий краєзнавець, археолог, книгознавець Петро Іванович Озеров.

Свої краєзнавчі пошуки Озеров розпочав з 1980 року. Першим захопленням дослідника стали археологічні розвідки, а згодом - і безпосередня участь у археологічних розкопках.
Петро Іванович відкрив більше 150 пам'яток археології на території Новомиргородського району. Серед відкритих пам’яток – стоянки кам’яного віку (біля сс. Коробчине, Лікареве, Андріївка, Янопіль (Троянове), Шмидове, Бирзулове, Рубаний Міст, Кам’янка, Костянтинівка, Мартоноша, Гребішовка, Панчеве, Турія, Листопадове, Ганнівка, м.Новомиргорода та ін.). У своєму науковому і краєзнавчому здобутку Петро Озеров має 34 наукові статті та монографії, написані у співавторстві з відомими українськими істориками та археологами, такими як Н.Бокій, І.Козир, Л.Залізняк, В.Степанчук, М.Сиволап, Д.Вєтров та ін.
В Новомиргороді Петро Іванович створив краєзнавчий музей, брав участь у підготовці книги «Історія Новомиргородського району» (розділ «Від найдавніших часів до 5 ст. н.е.»), великого календаря на 2003 р. «Трипільське диво». Зараз працює над «Енциклопедією Новомиргородщини».

Сфера дослідницьких інтересів Петра Івановича Озерова є дуже широкою. Він вивчає стародруки та філіграні, створив «Родову книгу с. Червоний Яр», співпрацює з обласною науковою бібліотекою ім. Д.Чижевського.

Одним з напрямів краєзнавчої діяльності П.І.Озерова була робота по вивченню кириличних стародруків, зокрема, з колекції О.Ільїна, що зберігається у відділі рідкісних і цінних видань Кіровоградської обласної універсальної бібліотеки ім. Д.Чижевського. Ця спільна робота краєзнавця та фахівців відділу рідкісних і цінних видань тривала майже п’ять років і завершилася виданням у 2010 році унікального наукового посібника - каталогу «Колекція кириличних стародруків в обласній універсальній науковій бібліотеці Д.І.Чижевського».

Досліджуючи історію села Червоний Яр та родоводи майже сотні родин – червоноярців, Озеров здійснив велику за обсягом й виняткову за змістом роботу, працюючи у Державному архіві Кіровоградської області та в архіві м. Курська (РФ). Наслідком шестирічної роботи стала рідкісна за змістом і неймовірна за об’ємом - а це понад тисячу друкованих сторінок, праця у 2-х томах «Родова книга корінних жителів старообрядницького села Червоний Яр» http://library.kr.ua/elib/ozerov/index.html.
Дослідивши десятки тисяч архівних документів, створив історію села Червоний Яр через призму майже сотні родів, коріння яких йдуть в Польщу, Бесарабію, Курщину.

Петро Іванович працює над книгами «Філіграні стародруків XVI - XX ст.», в якій описав понад 1500 знаків, ввівши їх в науковий оборот. Чекає на можливість виходу в світ ще одне його наукове дослідження - «Ломбарди старообрядних книг кінця XVIII - початку XX ст., та їх міграції з друкарні в друкарню, зношеність штампів».

Краєзнавча робота П.І.Озерова складна і багатогранна, заснована на дослідженні історичних фактів, архівних та бібліотечних документів.

Книга Петра Івановича Озерова «Родова книга с. Червоний Яр» подана на конкурс на здобуття обласної краєзнавчої премії імені Володимира Ястребова. Побажаємо краєзнавцю перемоги та нових здобутків в його нелегкій і кропіткій дослідницькій роботі.


Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Дарунок бібліотеці
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2016 Webmaster: webmaster@library.kr.ua