[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Літній школа 2016


Фон

 

Професійні зустрічі: Літня школа молодих бібліотекарів Кіровоградщини

 

Кожного літа значущою подією в житті молодих бібліотекарів Кіровоградщини, особливо для фахівців невеликих районних та сільських книгозбірень, є участь в Літній школі, яку традиційно організовує і проводить Кіровоградська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського, починаючи з серпня 2014 року. Як інноваційна форма професійного розвитку Школа передбачає щорічні зустрічі бібліотекарів з метою вдосконалення фахових знань, умінь і навичок, актуалізації спеціальних знань, розширення загальнокультурного світогляду.

«Сучасна публічна бібліотека: ідеї + кращий досвід». Фахівці ОУНБ ім. Д. Чижевського, які є тренерами Школи, акцентують увагу на прикладах нових послуг для користувачів, використання інформаційних технологій в практиці роботи бібліотеки; висвітлюють питання діяльності бібліотеки як центру громадського доступу до соціально-значимої інформації. Кожного року цей напрям роботи включає огляд діяльності публічних бібліотек Кіровоградщини та інших бібліотек України, кращий зарубіжний досвід з аналізом роботи, з практичними прикладами інновацій і досягнень бібліотекарів, особливо сільських, розвиток проектної діяльності. У 2016 році багато уваги приділялося саме свіжим ідеям повернення читачів до бібліотек, використовуючи сучасні форми залучення до бібліотеки і читання.

«Сучасні форми та методи популяризації книги і читання». В цьому році слухачам Школи була надана унікальна можливість зустрітися з лауреатами численних премій, письменниками і перекладачами Ольгою Полєвіною та Олександром Архангельським.

«Сучасні технології в обслуговуванні користувачів бібліотек». Щороку вивченню нових тенденцій інформаційних технологій приділяється значна увага. Соціальні, в т.ч. професійні мережі, використання Інтернет-ресурсів давно входить до компетенції сучасного бібліотекаря. У 2016 році – новинка: молоді бібліотекарі наочно ознайомилися з інноваційним друком, заняття проходило у відділі документів іноземними мовами, інформаційно-ресурсному центрі «Вікно в Америку», який невдовзі відкриває сучасний інформаційний майданчик «Креативний простір», обладнаний 3D-принтером і 3D-сканером. Головний інженер відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів Олег Волохін розповів, що 3D-друк вже не є чимось фантастичним, а має практичне застосування в інженерії, медицині та інших галузях.

«Відповідно до програми Літньої школи тренери-фахівці ОУНБ ім. Д. Чижевського багато уваги приділяють розвитку творчих здібностей учасників. На додаток традиційним майстер-класам з технік декоративно-ужиткового мистецтва (учасниці вчилися створювати різноманітні поробки-прикраси, зокрема весільні віночки), у цьому році був проведений майстер-клас зі створення власного жіночого іміджу, який провела дизайнер, модельєр, власниця студії краси Ірина Лісова. Залучення фахівців музеїв, освітніх навчальних закладів, творчих спілок з одного боку свідчить про налагоджену роботу ОУНБ з партнерськими організаціями, а з іншого сприяє розширенню світогляду учасників Школи.

Проведення Літньої школи має на меті досягнення певних результатів: на локальному рівні підвищується професійна кваліфікація бібліотечних працівників. Навчені бібліотекарі спроможні підвищити рівень культурної, громадянської освіченості місцевих жителів; на глобальному рівні відбувається процес налагодження ефективної співпраці бібліотек різних рівнів, сприяння їх мережуванню, з метою побудови громадянського суспільства.








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Літній школа 2016
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2016 Webmaster: webmaster@library.kr.ua
054