[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Театр у бібліотеці


Фон

 

Театр у бібліотеці

Як я помру, на світі запалає
Покинутий вогонь моїх пісень,
І стримуваний пломінь засіяє,
Вночі запалений, горітиме удень.
Леся Українка

Так, їй не суджено людське забуття, цій прекрасній, щедро обдарованій, мужній жінці... Волинській Мавці - нашій улюбленій Лесі Українці - 25 лютого виповнюється 145 літ. Складовими її біографії були одержимість, моральний максималізм, самопожертва.
На честь високого таланту Лариси Петрівни Косач - Лесі Українки, її нескореного духу 1-го березня, о 14-ій годині у відділі обслуговування користувачів ОУНБ імені Д.І.Чижевського відбудеться літературно-театральна композиція "Я в серці маю те, що не вмирає". Програму підготували освітяни й студенти Кіровоградського будівельного коледжу.

На зустрічі прозвучать ліричні шедеври поетеси, пролунає її улюблена музика, розкриються високі й трагічні сторінки її біографії, будуть представлені театралізовані сценки з драматургійного спадку Лесі Українки.

Сподіваємось, що відвертість душі геніальної поетеси, владна щирість її обдарування, передана юними виконавцями, зачарує гостей та учасників цього заходу.

Довідка

Цікавими біографічними фактами Лесі Українки є її зв'язок із корифеями Кіровоградщини. Вона знала про Хутір Надію, про богатирів духу і сцени. Друзями родини Лесі Українки з когорти корифеїв були Микола Лисенко, Михайло Старицький, Марія Заньковецька, Марко Кропивницький, Іван Карпенко-Карий. У реакційні часи Миколі Садовському все-таки вдалося створити спектакль по Лесиній “Боярині” і як актору взяти в ньому участь.

Свідчення Євдокії Босої про перебування Лесі Українки в нашому краї опубліковано в “Народному слові” за березень 2009 року. Авторка, зокрема, вказує на причини такого візиту поетеси. У 90-х роках ХІХ століття в російській імперії організовувалися “хліборобські спілки”. Ентузіастом у цій справі був Микола Левитський, який віддав для загального розвою свої статки, здоров'я, кар'єру і спокій. Щоб ознайомитись із артільною справою, організатором якої був відомий нам ентузіаст, Леся, разом зі своєю сестрою Лілею відвідали Херсонщину (Єлисаветградський повіт), переночувавши в Аджамці. Пізніше Галина Лисенко, донька відомого композитора розповідала про Лесині враження від побаченого.

 


Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Театр у бібліотеці
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2015 Webmaster: webmaster@library.kr.ua