[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Міжнародний день білої тростини


Фон

 

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БІЛОЇ ТРОСТИНИ

15 жовтня в усьому світі відзначається як міжнародний День білої тростини. Біла паличка стала не тільки допоміжним знаряддям при самостійному орієнтуванні в просторі, а й символом незрячих та сліпоти.

10 жовтня 2016 року у виїзному бібліотечному пункті в приміщенні кіровоградського учбово-виробничого підприємства УТОС, яким з 2012 року опікуються бібліотечні працівники відділу абонементу ОУНБ ім.Д.І.Чижевського, відбулася дружня зустріч під символічною назвою «Хай у кожному із нас палає свічка милосердя».

Як засіб визначення шляху, палиця відома вже здавна. Та історія білої тростини, як символу сліпоти, бере свій початок лише з 1921 року.

Отже, у Великій Британії, в місті Бристолі, жив молодий професійний фотограф на ім'я Джеймс Біггс, який забезпечував знімками три місцевих журнали. Однак через нещасний випадок він втратив зір. Джеймс був у відчаї. Але на своє щастя одного разу він зустрів осліплого солдата, який повернув йому віру в себе і допоміг розпочати нове життя… Які поради дав Біггсу колишній воїн та як і чому Джеймсові спало на думку пофарбувати тростину в білий колір, хто і коли вперше подарував незрячим білі палички для вжитку при самостійному орієнтуванні. Про це розповіли людям з вадами зору під час зустрічі бібліотекарі.

В Україні День білої палиці ще мало відомий, тож усім нам треба багато чого зробити для зміни суспільної свідомості і створення позитивного образу сліпої людини, особливо у свідомості працедавців та чиновників з владних структур. Та й самим незрячим не варто замикатися у своїх проблемах і частіше нагадувати про себе суспільству.

Члени УТОСу мали можливість обміняти аудіокниги та книги, надруковані рельєфно-крапковим шрифтом Брайля.

Наталія Білаш,
завідуюча відділом абонементу
ОУНБ ім.Д.І.Чижевського

 


Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Міжнародний день білої тростини
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2015 Webmaster: webmaster@library.kr.ua