[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон «Родом з нашого міста»


Фон

 

Відкрилася виставка рідкісних та цінних документів

«Родом з нашого міста»

27 жовтня у відділі рідкісних і цінних видань обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського була презентована виставка рідкісних і цінних документів «Родом з нашого міста». Ця виставка присвячена ювілеям видатних людей нашого краю, які народилися, або навчалися чи працювали в нашому місті. Серед знаменитих ювілярів - історик Яків Шульгин, хімік Мозес Гомберг, архітектор Яків Паученко, вчений Георгій Проскура, композитор Михайло Калачевський, дендролог, засновник дендропарку «Веселі Боковеньки» Микола Давидов, актор Микола Садовський, письменник Євген Чикаленко. На виставці зібрані матеріали відділу, а також документи Державного архіву Кіровоградської області.

Учасникам презентації дуже пощастило, адже на захід завітали долинчани, які з вдячністю і повагою розповіли про фундатора дендропарку «Веселі Боковеньки» Миколу Давидова. З величезним інтересом молодь слухала розповіді краєзнавця, зберігача фондів Долинського краєзнавчого музею, Віктора Маруценка про пошук документів стосовно славетного земляка Миколи Давидова, а також збереження його спадщини для наступних поколінь. Віктор Григорович розповів дивовижну історію з меморіальною дошкою, яку з Києва переправляли до степового містечка, не менш дивовижну - про пошуки гіпсу для бюсту, про створення і видання ювілейних конвертів і медалей з вшанування пам’яті М. Давидова.

Директор дендропарку Галина Підтикана всіляко підтримує такі пам’ятні ініціативи і сподівається на краще, адже парк був закладений понад 120 років тому, пережив революції та дві світові війни, тож його дуже важливо зберегти саме тепер. Художниця Тетяна Федоренко зізналася, що красномовно говорити не вміє, проте за неї сказала виставка її картин - яскраві мальовничі пейзажі, види парку золотої осені, прозорої зими, пастельного літа – все це фарбами висвітлило любов до дивовижної перлини степу, якої, по суті, могло б ніколи і не бути, якби Микола Давидов не здійснив свою мрію – закласти парк. Долинчани так захоплено розповідали про дендролога, 160-річчя від дня народження якого відзначатимемо в грудні, що мені подумалося, як Долинській неймовірно пощастило з такими небайдужими людьми, які по крихті збирають втрачене, щоб передати нащадкам. До речі, на виставці представлений архівний план-схема маєтностей дворянина Миколи Львовича Давидова при селі Швединівка Олександрійського повіту Херсонської губернії.

Про інших видатних ювілярів розповіли працівники відділу Наталія Зеленська та Ірина Ритар. Цьогоріч у березні кропивничани відзначали 150-річчя від дня народження видатного архітектора, людини, яка надала неповторної унікальності нашому місту – Якова Паученка. На виставці представлені тогочасні оригінальні фотографії, план двоповерхового кам’яного будинку лікаря Самуїла Вайсенберга (на розі вулиць Чміленка та Чорновола). В експозиції є Метрична книга євреїв, що народилися в Єлисаветграді в 1866 році – і серед записів ми бачимо відмітку про народження Мозеса Гомберга, який згодом навчався в Єлисаветградській чоловічій гімназії. Доля його повела далеко за межі України, і в США він став відомим на весь світ хіміком, засновником хімії вільних радикалів, створив перший вдалий антифриз для автомобілів. Серед цінних документів - справа про службу Якова Шульгина, який в 90-х роках ХІХ ст. працював контролером Єлисаветградського відділення державного банку та про нагородження його орденом св. Станіслава III ступеня. Яків Шульгин – видатний український історик (на виставці представлене його дослідження «Очеркъ Коліевщины» («Киевская старина»,1891, №1), який надавав допомогу міському голові Олександру Пашутіну при підготовці та виданні «Исторического очерка Елисаветграда» 1897 року. Бібліотекарі здійснили величезну роботу, розшукуючи серед документів бібліотечного фонду, з архіву відомості про людей, які жили на нашій землі, які залишили значну наукову, культурну, мистецьку спадщину. Тож запрошуємо до перегляду виставки.

Вхід – вільний.

Виставка діятиме протягом місяця у відділі рідкісних і цінних видань обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського за адресою: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

Світлана Приймак, завідуюча відділом соціокультурної діяльності








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

«Родом з нашого міста»
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2016 Webmaster: webmaster@library.kr.ua
054