[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон 24 березня – Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз 


Фон

 

24 березня – Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз

Туберкульоз – одне з найпоширеніших і найзагрозливіших захворювань людини, тварин, птахів. Веде себе агресивно, вражає всі вікові і соціальні групи населення в їх найбільш працездатний і репродуктивний вік, негативно діє і на дітей та підлітків. Туберкульоз супроводжував людство з давніх-давен. Ще у залишках кісток древніх людей були знайдені сліди туберкульозного ураження. Опис хвороби знаходили у єгипетських ієрогліфах, старих перських книгах, індійських ведах. У вавилонських законах Хаммурапі (початок II століття до н.е.) встановлено право на розлучення із жінкою, якщо вона захворіла на сухоти. Давньогрецький лікар Гіппократ наприкінці V - на початку IV століття до н.е. описав прояви туберкульозу та його патогенез, але вважав цю хворобу спадковою, оскільки вона вражала цілі сім’ї.

23 березня 2016 року в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І.Чижевського в рамках Всеукраїнського місячника Червоного Хреста боротьби з туберкульозом і СНІДом відбувся круглий стіл. На захід були запрошені спеціалісти Кіровоградського обласного Центру планування сім’ї та Кіровоградського протитуберкульозного диспансеру, учнівська молодь Ліцею побутового обслуговування, Будівельного коледжу, Ліцею сфери послуг.

ОУНБ ім.Д.І.Чижевського є партнером Кіровоградської обласної організації Товариства Червоного Хреста України. Проблеми, до яких Товариство хоче привернути увагу молоді Кіровоградщини, дуже важливі, оскільки вони спрямовані на забезпечення здоров'я і життя молодого покоління. Бібліотекарі не залишаються осторонь цієї доброчинної справи. Присутнім була представлена книжкова виставка «Здоров’я молоді – здоров’я нації».

Наші думки, вчинки та дії – це наше здоров'я, або хвороби. Лінощі, жадоба до насолоди, слабка воля, необізнаність – це прямий шлях до хвороб.

Як уберегтися від страшних хвороб, чи може віл-позитивна жінка народити здорову дитину, які наслідки можуть бути від венеричних хвороб, які існують засоби контрацепції...? Яку небезпеку несуть манікюр та депіляція, відвідування стоматолога та процес переливання крові? На ці та багато інших запитань дала відповідь Анна Миколаївна Гришко, лікар-гінеколог Центру планування сім’ї.

Цікавим і корисним був виступ лікаря-фтизіатра Кіровоградського протитуберкульозного диспансеру Алли Михайлівни Щасливої.

Кожен учасник заходу мав можливість поставити запитання спеціалісту та отримати на нього кваліфіковану відповідь, ознайомитися з інформаційними матеріалами.

Наталія Білаш,
завідуюча відділом абонемента
.

 


Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

24 березня – Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз 
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2016 Webmaster: webmaster@library.kr.ua