ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон В Міжнародний день сліпих ПРИЙШЛИ, СПРОБУВАЛИ, ВІДЧУЛИ!


Фон

 

В Міжнародний день сліпих ПРИЙШЛИ, СПРОБУВАЛИ, ВІДЧУЛИ!

 

Щороку 13 листопада світова спільнота відзначає Міжнародний день сліпих. Чому саме в цей день? Тому, що саме 13 листопада 1745 року у Франції народився Валентин Гаюї – відомий педагог, який заснував у Парижі і Петербурзі декілька шкіл і підприємств для незрячих. Тож за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я саме цей день відзначається як Міжнародний день сліпих. Ця всесвітня дата покликана привернути увагу людей до тих, хто назавжди втратив зір і опинився у важкій життєвій ситуації.

З нагоди Міжнародного дня сліпих, для людей з вадами зору в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І. Чижевського було проведено низку заходів: огляд книг-новинок шрифтом Брайля, тематична бесіда «Вони бачать серцем», круглий стіл та акція.

У відділі абонемента в рамках роботи Спеціалізованого Майданчика «ІнтерСвіт» для людей з вадами зору та незрячих цілий день проходила акція «Прийди-спробуй-відчуй!».

Мета акції – привернення уваги громадськості до проблем громадян з вадами зору та виховання толерантного ставлення до них.

Протягом дня усі бажаючі могли відчути те, що відчуває людина з вадами зору, коли виконує певну роботу. Усім, хто завітав до бібліотеки з 10:00 до 18:00 бібліотекарі пропонували наосліп спробувати пришити ґудзика, скласти тренажер – пірамідку, розібрати суміш (відокремити кукурудзу, квасолю, пшеницю) та розкласти за розміром монети.

Побутує думка, що люди, які не бачать, безпорадні у побуті. Щоб спростувати цю думку до відділу абонемента завітала Оксана Андрієнко – наша давня користувачка з вадами зору та активна учасниця багатьох бібліотечних заходів. Пані Оксана розповіла, як вона справляється з домашніми клопотами по кухні, зокрема, як робить тісто і смажить пиріжки, а також - як займається рукоділлям. А ще разом з присутніми продемонструвала, що і як може робити незряча людина в побуті. Ніби Попелюшки всі розбирали суміш круп та пришивали гудзики із зав’язаними очима. Учасники заходу також моделювали ситуацію «Зроби покупку в магазині». Потрібно було «відчути» навпомацки скільки грошей в жмені і розрахуватися з «продавцем».

В заході взяли участь: працівники та члени УТОСу, містяни з вадами зору, громадськість міста, користувачі та працівники бібліотеки. Всі, хто спробували пришити гудзика, розібрати суміш чи монети спробували і відчули, як почувається незряча людина.

Ольга Шпаченко,
бібліотекар відділу абонемента








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

В Міжнародний день сліпих ПРИЙШЛИ, СПРОБУВАЛИ, ВІДЧУЛИ!
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2017 Webmaster: webmaster@library.kr.ua
054