ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Занурення бібліотекарів у трипільську епоху: екскурсія до селища Легедзине


Фон

 

Занурення бібліотекарів у трипільську епоху:
екскурсія до селища Легедзине

Наприкінці вересня, ось уже понад 10 років, колектив обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського вирушає в одноденну поїздку-подорож визначними місцями Кіровоградщини та найближчих областей. Зазвичай це навчально-пізнавальні поїздки з метою краєзнавчої розвідки.

Так сонячного 26 вересня відбулася екскурсія-ознайомлення з музеєм трипільських мегаполісів, де представлена кераміка та інші знахідки тисячолітньої давнини (село Легедзине Тальнівського району Черкаської області). Трипільське поселення-гігант, на основі якого в 2003 році створено Державний історико-культурний заповідник "Трипільська культура", знаходиться між селами Легедзине і Тальнянка. Належить до III століття до н.е., займає площу 450 га. Це було найбільше відоме поселення людей того часу - тут проживало до 15 тис. осіб. Майже 3 тис. дерев'яних жител трипільців розташовувалися концентричними колами, які були оточені захисним муром. Ці дані були ще невідомі до 80-х років минулого століття, аж поки за допомогою аеромобільної військової зйомки почали виявляти місця давніх поселень. Зараз до складу заповідника входять 11 городищ в межах Тальнівського, Уманського та Звенигородського району. Незначна частина городищ знаходиться навіть на території Кіровоградщини, у Новоархангельському районі.

Бібліотекарі побачили важливий історичний центр минувшини епохи неоліту: макети реконструйованих жител з традиційним побутом трипільської доби на основі знахідок, отриманих під час багаторічних розкопок, дізналися про те, що в стародавньому житлі обов’язково були присутні біля входу піч та вівтар. Усіх вразили музейні експонати, яким понад 5 тисяч років. Це побутові вироби з глини – глечики, чаші, миски, казанки. Тут також представлені знаряддя праці, виготовлені з кісток і кремнію. Крім того, археологами були виявлені маленькі глиняні статуетки тварин і людей, які, можливо, були елементами внутрішнього декору трипільських жител. Вважається, що племена Трипілля за своїми соціально-економічними показниками досягали рівня передових ранніх цивілізацій Близького Сходу та Єгипту, а їх культурні пам’ятки й нині є загадками для сучасних археологів та культурологів.

Своєрідним є і оформлення музею – під відкритим небом розміщено кілька будівель, зовнішній вигляд яких максимально наближений до жител епохи трипільської культури, а тому віртуально проектує справжнє давнє поселення.

Це була назвичайно потужна за інформаційним наповненням екскурсія, яка залишила по собі гарні враження і стала приємним подарунком до Дня бібліотек.

Світлана Приймак,
завідуюча відділом соціокультурної діяльності.








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Занурення бібліотекарів у трипільську епоху: екскурсія до селища Легедзине
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2017 Webmaster: webmaster@library.kr.ua
054