[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Довга дорога додому, або Про що не говорять полонені


Фон

 

Довга дорога додому, або Про що не говорять полонені

Днями до обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського завітав правозахисник, волонтер, письменник Валерій Макеєв, який приїхав на зустріч з кропивничанами із Черкас. Читачам бібліотеки він відомий за книгою «100 днів полону, або Позивний 911». Ця книга, одразу після виходу у 2015 році, спричинила справжній резонанс на вересневому Львівському форумі видавців. Повість є автобіографічною, в ній автор виклав свою сповідь про паралельний вимір, який існує зараз за кілька сотень кілометрів на сході країни. Саме це особисте бачення викликало і холодне несприйняття, і гарячу підтримку в громаді. Зараз Валерій Макеєв бере активну участь у діяльності громадської організації військовополонених, яка опікується бранцями неоголошеної війни на сході України.

І в книзі, і на презентації пан Валерій не зосереджувався на сценах катувань полонених чи реальності розстрільних ям, які існують, вдумайтеся, у ХХІ сторіччі на території європейської країни. Навпаки, його сповідь була пронизана тим, що ми називаємо «людський фактор». Валерію, перебуваючи в полоні, доводилося стикатися з численними ополченцями і захисниками фейкових республік, пересічними жителями Донеччини та Луганщини. Викликала захоплення Валерієва розповідь про звичайного ровеньківського лікаря, який ризикуючи власним життям, в озброєних терористів домігся 9 днів перебування українського бранця на стаціонарі районної лікарні на тимчасово окупованій території, та що то за стаціонар – без ліків, більшості медперсоналу та навіть їжі. Загалом таких вражаючих історій було багато: і про нашого земляка, солдата ЗСУ, який кілька разів утікав з полону, був переховуваний у родинах луганчан («Щоб бути героєм тут, за 7 сотень кілометрів від буремного Сходу, достатньо вийти на мітинг, потриматися за прапор - і вже ніби патріот, а там за переховування «укропів і нациків» у кращому випадку просто розстрілюють»), і про іншого полоненого, який читав молитви українською мовою, і всі, хто був у камері – а це впереміж з полоненими української сторони багато місцевих жителів і навіть ополченців - жоден не висловив «мовний» протест.

Проте з таких розрізнених історій полону - одна сформувалася у повноцінну книгу «Призраки Президента». Події, описані у цій повісті, пов'язані з конкретним епізодом восени 2014 року — спробою прориву до 32-го блокпосту, де в оточенні знаходилися бійці Нацгвардії. Після важких місяців перебування в полоні сепаратистів вони повернулися на Батьківщину і опинилися в іншому полоні — байдужості і бюрократії. Країна не квапилася визнавати своїх героїв. Ні загиблих. Ні живих. Примари… Повість написана російською мовою, проте другий тираж вийде українською, вже є домовленість з видавництвом.

Багато хто намагається оминати болючу тему неоголошеної війни на Донбасі та її неодмінної складової - полону. Проте зустріч з Валерієм Макеєвим справила не не гнітюче, а швидше обнадійливе враження. Звісно, позитивного в історії волонтера, який поїхав на Схід і сам потрапив у полон – дуже мало, проте як промінчики сонця пробиваються людяність, і бажання взаємодопомоги, повага і приклади героїзму з обох воюючих боків. Це, мабуть, одна з небагатьох книг, яка відкриває завісу: а як же там, за лінією розмежування. Адже там мешкають люди, які фактично 23 роки прожили в незалежній Україні, це майже покоління. І різні висновки можна робити, дискутувати про роль держави та реалізацію численних програм про патріотичне виховання школярів і молоді. Запрошуємо до обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського прочитати книги Валерія Макеєва та інші книги про події АТО і скласти власну думку стосовно правди жителів, а чи громадян? однієї країни.

Світлана Приймак,
завідуюча відділом
соціокультурної діяльності
обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Довга дорога додому, або Про що не говорять полонені
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2017 Webmaster: webmaster@library.kr.ua
054