[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Виставка листівок «Квітують мальви біля хати» у відділі мистецтв


Фон

 

Виставка листівок «Квітують мальви біля хати» у відділі мистецтв

 

Мальви - квіти чарівні
У віконце дивляться мені.
Наче діти заглядають,
Тільки жаль, не розмовляють.
На зеленім оксамиті
Пелюстки росою вкриті,
І веселі, і сумні -
Мальви квіти чарівні
(О. Колосок)

Березень в Україні ще називають Шевченковим. І це невипадково: щороку навесні Великий Кобзар приходить до нас і щороку новим та неповторним. Тому вже за доброю традицією відділ мистецтв обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського підготував цікаву програму: виставку листівок «Квітують мальви біля хати» (з колекції Юрія Тютюшкіна) та майстер-клас «Малюємо мальви» для вихованців дитячого будинку «Наш дім».

Виставку складають три частини:

  • 22 унікальні рідкісні листівки початку ХХ століття тематики «мальви біля хати»;
  • експозиція речей стилю модерн з фондів Кіровоградського обласного краєзнавчого музею;
  • книжково – ілюстративна виставка «Квітують мальви біля хати» - мальви в творчості українських митців.

Про історію листівки, й зокрема української листівки, її видавців, видатних художників, котрі її малювали, як її підписували та дарували розповіла завідуюча відділом мистецтв Ушакова Світлана.

В Україні подібні вітальні листівки найперше з'явилися у Львові та інших західноукраїнських містах. Характерна особливість цих видань – поєднання малюнка з народним орнаментом.

Колекціонери старих часів нерідко ховали свої колекції від сторонніх. Принципово інша основа діяльності справжніх колекціонерів нашого часу: власник проводить громадсько – культурну роботу щодо популяризації і пропаганди зібраних мистецьких скарбів. Презентуючи своє зібрання, Ю. Тютюшкін розповів: «Оскільки в моєму розумінні колекціонер – це не тільки збирач усього цікавого, а й дослідник матеріалу, котрим він володіє, а також ще й пропагандист своїх колекційних інтересів…». Щиро дякуємо Юрію Володимировичу, який завжди готовий поділитися власним придбанням з широким колом людей.

Після презентації усі охочі могли відвідати майстер-клас «Малюємо мальви». Його провела бібліотекар, аматор декоративно-ужитковго мистецтва Марина Стрельнікова. Майстриня розповіла, як потрібно гарно намалювати квітку- берегиню домівки та родини.

Олена Тітовська,
бібліотекар відділу мистецтв








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Виставка листівок «Квітують мальви біля хати» у відділі мистецтв
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2017 Webmaster: webmaster@library.kr.ua
054