ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон В обласній бібліотеці ім. Д.Чижевського презентований проект «Довіряй, але перевіряй. Медіаграмотність в українському суспільстві»


Фон

 

В обласній бібліотеці ім. Д.Чижевського презентований проект
«Довіряй, але перевіряй. Медіаграмотність в українському суспільстві»

 

Медіаграмотність, або ж медіаосвіта – здатність
адекватно сприймати медіапродукт: кіно, ТБ, рекламу, інтернет тощо.
Не приймати сліпо на віру будь-які медійні повідомлення,
а сприймати їх критично, аналізувати, перевіряти їхню правдивість.

Сергій Горбачов, один з авторів видання

 

22 листопада 2017 року в обласній бібліотеці ім. Д. Чижевського в рамках науково-практичної конференції «Суспільство. Інформатизація. Бібліотека: тенденції до взаємодії» відбулася презентація проекту «Довіряй, але перевіряй. Медіаграмотність в українському суспільстві» (друковане видання та однойменна виставка плакатів).

Масштабний проект Клубу ілюстраторів Pictoric, який вдалося втілити у життя за три місяці 2017 року, був реалізований завдяки гранту Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках програми «Transition Promotion Prоgram» і був презентований у багатьох містах України – Києві, Полтаві, Чернівцях, Харкові та ін. Проект – це книга від п'ятнадцяти авторів та виставка плакатів від такої ж кількості художників, розповідає про свободу слова, цензуру, пропаганду, фейкові новини та інформаційну війну.

Головна ідея проекту полягає в популяризації ключових принципів медіаграмотності у доступному для масової аудиторії форматі. Художники переконані, що саме візуальна плакатна мова здатна ефективно донести суть даної теми та змусити замислитися над порушеними проблемами.

На виставці представлено близько 30 плакатів від художників із клубу ілюстраторів Pictoric. Всі плакати поділені на три категорії. Авторами першої є дизайнери, які більшою мірою у своїх роботах намагалися показати символи пропаганди. Є ілюстративні плакати, які в комічному вигляді показують, що таке пропаганда та свобода слова. Також на виставці представлені плакати з висловами відомих людей щодо медіа, книжок та журналістики.

Авторів для статей книжки Pictoric вибирали, спираючись на поради колег-медійників та власне дослідження теми. Тексти до книжки написали 12 українських авторів та троє чеських. У виданні, яке ілюструє виставку плакатів, детально розкриваються наступні теми: критичний аналіз медіа - повідомлень, розвиток медіаосвіти у світі й Україні, або навіщо потрібна медіаосвіта, суспільне значення медіаосвіти, медіа і місто, трансформація публічності, медіаграмотність та історія, соціальні мережі – теж перша шпальта, вороги правди, медіаграмотність і правозахист, медіаграмотність не розкіш, а засіб безпеки та багато інших.

Видання дає поради критичного аналізу медійних повідомлень, наприклад у статті журналіста-розслідувача Артема Бабака «Українські ананаси, або Як перевірити інформацію» наведено детальний покроковий алгоритм: крок 1. - знайти інформацію; крок 2. - перевірити репутацію джерела; крок 3. - перевірити чи інші ЗМІ про це щось писали; крок 4. - перевірити факти та їхню достовірність; крок 5. - перевірити чи є інші джерела; крок 6. - перевірити графічні зображення.

Обласна бібліотека ім. Д. Чижевського вважає формування у користувачів навичок медіаграмотності одним з пріоритетних напрямів роботи, що належить до компетенцій сучасної бібліотеки в інформаційному середовищі. А саме: фахівці-бібліотекарі проводять цикли тренінгів з медіаграмотності як для молоді, так і для людей старшого віку. Такі експозиції і презентації навчають наших співгромадян орієнтуватися в сучасних інформаційних продуктах.

Будьте медіаграмотними і бережіть себе.

Запрошуємо до перегляду виставки плакатів, що працює протягом місяця у відділі обслуговування користувачів обласної бібліотеки ім.Д.Чижевського: м.Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

Вхід – вільний.

Світлана Приймак,
заввідділом соціокультурної діяльності








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

В обласній бібліотеці ім. Д.Чижевського презентований проект «Довіряй, але перевіряй. Медіаграмотність в українському суспільстві»
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2017 Webmaster: webmaster@library.kr.ua
054