[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Ляльки та книги Олени Мединської


Фон

 

Ляльки та книги Олени Мединської

20 березня 2017р. у відділі мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського відбулася зустріч з місцевою майстринею-лялькаркою Оленою Мединською, яка займається історією та реконструкцією автентичних українських ляльок – мотанок.

Здавна лялька-мотанка є однією з перших іграшок, яка заспокоювала та розраджувала дитину. Була першою іграшкою, зробленою маминими чи бабусиними руками. І прекрасно, що традиції створення та використання таких ляльок збереглися та продовжують відроджуватися. Перші вузликові ляльки, так інколи ще називають мотанки, з’явилися приблизно 5 тисяч років тому. Мотанка – символ добра та благополуччя, символ надії на краще. Першими збирачами та дослідниками ляльки в Україні були: Марко Грушевський (1865-1938), Микола Бартрам (1873-1931) та Федір Вовк (1847-1918).

У 1910-х роках художник Авдєєв замалював цілу серію українських народних ляльок Наддніпрянщини. Серед авторів книг, якими користувалась пані Мединська - О.Найден, О.Тарасова, О.Скляренко. Частина розповіді була присвячена приватним зібранням автентичних ляльок та їх каталогам, а також домашній бібліотеці.

Частіше ляльки створювали із старих речей, гралися лялечками із кукурудзи чи ліпили з «болота». Пані Олена розповіла, що традиційна ігрова лялька була невеликих розмірів - 15-17 сантиметрів та робилась з натуральних тканин: льону, бавовни, натуральних рослинних матеріалів. Сьогодні традиційне лялькарство вважається одними із видів народного мистецтва нарівні з вишивкою, гончарством, ткацтвом, писанкарством та хатніми розписами.

Під час проведення майстер – класу майстриня радила присутнім думати лише про позитивне, адже мотанка виконується виключно шляхом намотування, тому випромінює тепло людських рук, любов і турботу, з якою створена.

На зустрічі панувала атмосфера творчої співпраці та обміну досвідом, адже у заході взяли участь наукові працівники художнього та краєзнавчого музеїв, майстри декоративно – ужиткового мистецтва, викладачі мистецького факультету КДПУ ім. В. Винниченка. А для студентів машинобудівного коледжу день був надзвичайно пізнавальним, бо майстрині, ділилися особистим досвідом, своїми творчими секретами.

Для бажаючих стати учасником експедиції - дослідження української ляльки - мотанки майстриня пропонує сайт Оксани Скляренко за посиланням dollexpedition.org

Авторська колекція

 

Завантажити фото ви можете за цією адресою

Фото з заходу

 

Завантажити фото ви можете за цією адресою








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Ляльки та книги Олени Мединської
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2017 Webmaster: webmaster@library.kr.ua
054