ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон “Мистецтво мовлення”


Фон

 

“Мистецтво мовлення”

Презентація книжкової виставки до Дня української писемності та мови

 

7 листопада у відділі обслуговування користувачів для студентської молоді презентована книжкова виставка “Мистецтво мовлення”, з нагоди Дня української писемності та мови. Учасники презентації ознайомились з кращими виданнями українських підручників та словників. Для інтерактивного вдосконалення володіння українською мовою на виставці представлені підручники: Олександр Авраменко “Українська за 20 уроків”. K., 2014; Олена Чумак, Володимир Чумак “Українська мова як іноземна у системі кредитно-модульного навчання”. К., 2011; Олександр Пономарів “Українське слово для всіх і для кожного”. К., 2013; Лариса Шевелева “Український правопис у таблицях”. Харків., 2015 та ін.

Сучасний словник української мови “Мова - не калька” . Львів., 2016 розкриває велич і красу рідної мови, звільняє її від суржику й чужомовних запозичень. Словник містить самобутні українські слова та вислови, поставлені на противагу звичному словниковому запасу сучасних українців. Також корисними є посібники з української риторики, спрямовані на вдосконалення комунікативних умінь та підвищення культури усного мовлення: Зоряна Куньч “Українська риторика: історія і становлення розвитку”. Львів., 2011; Наталія Кавера “Практикум з риторики” К., 2015; Петро Лісовський “ Суспільна риторика”. К., 2015 та інші видання сучасних книг.

День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Встановлене воно 9 листопада 1997 року указом Президента України «Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства». За православним календарем - це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця - письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

На презентації звучали кращі цитати про українську мову класиків і сучасників. Для прикладу: “Стан державної мови, рівень володіння нею, поширеність у різних сферах життя – усе це - показник цивілізованості суспільства” – Олександр Пономарів.

“Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову. Ми повинні бути свідомі того, що мовна проблема для нас актуальна і на початку ХХІ століття, і якщо ми не схаменемося, то матимемо дуже невтішну перспективу” – Ліна Костенко.

Лариса Яворська,
провідний бібліотекар
відділу обслуговування користувачів








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

“Мистецтво мовлення”
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2017 Webmaster: webmaster@library.kr.ua
054