ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Виставка «Жовтневий переворот 1917: наслідки для України»


Фон

 

Виставка «Жовтневий переворот 1917: наслідки для України»

 

8 листопада у відділі рідкісних і цінних видань відбулась презентація виставки, змістом якої є події і наслідки, що визначили напрям руху України майже на століття. Виставка «Жовтневий переворот 1917: наслідки для України» підготовлена обласною універсальною науковою бібліотекою ім.Д.Чижевського спільно з Державним архівом у Кіровоградській області та обласним краєзнавчим музеєм.

Провідний бібліотекар відділу Ірина Ритар ознайомила присутніх з книжковою частиною експозиції, основу якої становлять українські діаспорні видання, що вийшли в різний час в Торонто, Нью-Йорку, Мюнхені, Парижі та підкреслила їх цінність, бо творені вони були у глибокому переконанні авторів та сприяють розумінню часу і людини в історії. Вартими особливої уваги є книги: «Чого прийшли німці на Україну» (Київ,1918),Ю. Горліс- Горський «Холодний Яр» (Нью-Йорк, 1961), «Збірник на пошану О. Шульгина» (Париж, 1969), І. Кошелівець «Микола Скрипник» (Мюнхен,1972), щоденники і спогади як вирішальних постатей українського національного руху 1917-1921 рр., так і рядових її учасників, які є добрим матеріалом для пізнання національної історії.

Науковий співробітник Державного архіву в Кіровоградській області Вадим Колєчкін представив архівну частину виставки - газети «Нова Рада» (1918) та «Друг народа» (1918,1919). Завідуюча відділом історії обласного краєзнавчого музею Валентина Пархомчук розповіла про документи, надані музеєм для експонування: свідоцтво про навчання в ЄЗРУ Є. Чикаленка, паспортну книжку Є. Чикаленка (1910) та фото з портрету Євгена Чикаленка роботи українського художника Ф. Красицького, газету «Рада» (1908).

Краєзнавець Федір Шепель розповів про свої знахідки раніше невідомих джерел з історії Української революції щодо конкретних подій і людей, які були виявлені під час вивчення кримінальних справ безпідставно репресованих громадян Єлисаветграда, Олександрії та інших міст і сіл Кіровоградської області, ознайомив з книгою «Ніхто не хотів помирати», де частина матеріалів краєзнавчого характеру - присвячена цій темі.

Кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко підсумував і доповнив виступи та подарував бібліотеці видання - "Розумівка - Холодний Яр. Повстанські стежки Чорного Ворона" і книгу Юрія Журавля «Битви за землю рідну».

Ірина Ритар,
провідний бібліотекар
відділу рідкісних і цінних видань








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Виставка «Жовтневий переворот 1917: наслідки для України»
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2017 Webmaster: webmaster@library.kr.ua
054