ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон “Портали старого міста”


Фон

 

“Портали старого міста”

12 вересня о 14:00 у відділі краєзнавства ОУНБ ім.Д.І.Чижевського відбудеться презентація поштових листівок “Портали старого міста”.

Автор листівок – художниця Наталя Соловйова. Вона народилася в Кропивницькому (колишньому Кіровограді), однак уже десять років не живе в цьому місті. Щоразу, як приїжджає до батьків, любить прогулюватися старими вуличками із блокнотом для замальовок та фотоапаратом.

Десять найкрасивіших на думку художниці дверей старовинних міських будинків склали набір поштових листівок циклу «Архітектура Старого Єлисаветграда». Набори листівок (в одному наборі – по десять рисунків) жінка видала власним коштом. Їх подарувала у фонд обласного художнього музею, згодом планує подарувати в бібліотеки та галереї міста.

«Старовинні двері, які частково збереглися у багатьох будівлях – це останні спогади про те, яким колись був фасад будівлі. То були вишукані двері, чудово скомпоновані, оригінально засклені, з чудернацькими імпостами, різьбленням та майстерно виконаними тафлями…У нас не звикли звертати увагу на старі двері, вважають, що зробити ремонт – це замінити старе на пластикове. Між тим в інших містах, особливо на західній Україні такі двері оберігають, реставрують. Але не в Кропивницькому… Разом із старовиною зникає певна атмосфера. На моїх малюнках – двері зникаючого міста», - розповідає Наталя.

Ідея зберегти таким чином елементи старої архітектури в Наталі виникла давно, проте від задумки до втілення минуло п’ять років – лише під час декретної відпустки в жінки з’явився час завершити задумане. На малюнках – двері колишньої лікарні Святої Анни, колишніх театрів «Казка» та «Ілюзія» по вулиці Дворцовій, вхід до водолікарні Гольденберга та інші перлини архітектури старого Єлисаветграда (колишня назва Кропивницького).

На 500 наборів листівок художниця витратила 13 тисяч гривень власних заощаджень.

Вхід на захід – вільний.








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

“Портали старого міста”
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2017 Webmaster: webmaster@library.kr.ua
054