ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон «Кароль Шимановський – від Тимошівки до Лозанни»


Фон

 

«Кароль Шимановський – від Тимошівки до Лозанни»

 

Він - найвидатніший після Фредеріка Шопена польський композитор. Ним захоплювалися і його музичним творам аплодували в кращих концертних залах Польщі та Європи. Після смерті його серце зберігали в Уяздовському шпиталі, щоб після Другої Світової вмурувати в Базиліці Святого Хреста поруч з серцем Шопена. Проте, на жаль, цим намірам перешкодила війна: під час пожежі серце та цінні документи згоріли.

10 жовтня у відділі мистецтв відкрилася виставка «Кароль Шимановський – від Тимошівки до Лозанни», що проводиться в рамках фестивалю «Осінь з музикою Кароля Шимановського» (XV Музичний фестиваль імені Кароля Шимановського на малій батьківщині композитора: Тимошівка, Кам’янка, Кропивницький, Київ). Сам фестиваль присвячений 135-й річниці від дня народження та 80-й річниці смерті композитора. Виставка «Кароль Шимановський – від Тимошівки до Лозанни» створена Бібліотекою Варшавського Університету, автор Ельжбєта Ясіньська-Єндрош, за матеріалами архівів польських композиторів Відділу музичних зібрань. В інсталяції зібрані особливо цінні документи, які відкривають шлях митця від рідної землі до останніх днів життя та вшанування його пам’яті (у т.ч. далеко за її межами). На відкритті співробітник музею музичної культури ім. К. Шимановського Олена Классова провела експрес-екскурсію і розповіла чимало цікавих фактів з біографії митця. Наприклад, в ранньому дитинстві він пошкодив коліно та навіть після численних операцій все життя накульгував. І саме тому, що разом з іншими дітьми не міг брати активну участь у рухливих витівках, він більше споглядав, насолоджувався українською піснею та багатою місцевою народною творчістю. Учасники відкриття виставки мали можливість прослухати кілька автентичних народних пісень у виконанні фольклорного гурту «Млиночок», під керівництвом директора музею ім. К. Шимановского Олександра Полячка. Звісно, на відкритті пролунали музичні твори видатного композитора, уривки з яких виконали студентки музичного училища Марина Ткаченко і Аліна Блохіна.

А родзинкою відкриття став мистецький флеш-моб "Я і Кароль". Суть флеш-мобу проста: бібліотекарі запропопонували учасникам заходу обрати книги з виставки, присвяченої Каролю Шимановському, і сфотографуватися з ними на фоні його світлин. До речі, про книги: працівники відділу мистецтв підготували кілька виставок тематичної літератури, серед яких дійсно унікальні - книги автора інсталяції Ельжбєти Ясінської - Єндрош (Варшава), книги з родинного гнізда Кароля, його батька - Станіслава Шимановського, що зберігаються у відділі рідкісних та цінних видань бібліотеки. Флеш-моб був незапланованим, проте навдивовижу активним.

Все починається з малого: з зернини - хліб, з промінчика - зоря... Потужний талант другого за значимістю національного композитора Польщі плекався у мальовничому селі в центрі України, народжувався з дитячих вражень і захоплень українською народною піснею. Гартувався у молоді роки в Єлисаветграді/нинішній Кропивницький (і під час навчання в земському реальному училищі, і в музичній школі Густава Нейгауза). Восени буремного 1917 року сім’я Шимановських переїхала до Єлисаветграда і саме тут Кароль Шимановський написав двотомний роман «Ефебос», обговорив з Я. Івашкевичем плани написання опери «Король Рогер».

Про ці та інші факти можна дізнатися, замовивши безкоштовну екскурсію по інсталяції у відділі мистецтв обласної бібліотеки ім.Д.Чижевського. Виставка працюватиме протягом місяця. Запрошуємо до перегляду.

Вхід – вільний.

Світлана Приймак,
завідуюча відділом соціокультурної діяльності








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

«Кароль Шимановський – від Тимошівки до Лозанни»
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2017 Webmaster: webmaster@library.kr.ua
054