[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Вечір споминів у відділі мистецтв


Фон

 

Вечір споминів у відділі мистецтв

 

До Дня Пам'яті та примирення та 72-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 8 травня у відділі мистецтв обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського зібралися учасники проекту «Голоси з війни».

Ось вже сімдесят друга весна збирає тих, хто пережив війну, тих, хто знає про ті дні не з книг чи фільмів. «Як ви відчуваєте ці дні, так і ми з великим хвилюванням чекаємо зустрічі з вами. Щоб просто побути поруч. Просто згадати. Місія бібліотеки – збирати людей певних інтересів. А сьогодні ми зібрали по-справжньому золоте покоління, для кого найголовнішою є цінність людських стосунків», – саме такими словами розпочала зустріч завідуюча відділом мистецтв Світлана Ушакова.

Їхнє дитинство обпалила війна. В кожного - свої спогади, своя історія, а біль один, адже їм, ще дітям, довелося пізнати холод та голод, страшне пекло бомбардувань, приниження окупацією та відчай сирітства.

Дуже вразили присутніх своєю емоційністю вірші Вадима Васильовича Смотренка (1934 р.н.), написані у 1995 році, через 50 років після Перемоги, розповідь Миколи Євгеновича Левандовського – легендарного диктора обласного радіо, та майже детективна історія Бориса Гнатовича Чижова, який розповів про те, як на сторінках газети "Украина-Центр" він упізнав молодого німця, солдата-есесівця – фон Зельтмана (Стаття "Мой дед был эсэсовцем, мой – погиб в Освенциме" № 15 за 13 квітня 2017 р.). "На все життя запам’ятав обличчя того, хто побив мене майже до смерті, під час окупації Кіровограда. І от тепер впізнав його та довідався про його злощасну долю".

Переглядаючи фотовиставку під назвою «Окупований Кіровоград», учасники заходу ділилися своїми сімейними історіями (матеріали для експозиції були надані істориком Костянтином Шляховим та громадською організацією «Закінчимо війну», а також Олексієм Женжировим та Юрієм Тютюшкіним). Під час зустрічі був продемонстрований фільм, де наш земляк, фронтовик Петро Тодоровський розповів про 8 травня 1945.

А про війну ж мовою музики «розповів» Олександр Полячок, директор музею ім. Кароля Шимановського та голова об’єднання поляків Кіровоградщини “Полонія”.

Земний уклін усім, хто пережив роки окупації та пекло концтаборів, хто піднімав з руїн і відроджував рідний край, хто віддав своє здоров’я заради того, аби їхні рідні жили на мирній землі.

Олена Тітовська,
бібліотекар відділу мистецтв








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Вечір споминів у відділі мистецтв
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2017 Webmaster: webmaster@library.kr.ua
054