[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Відбулася презентація виставки «Моєю творчістю гаптоване життя»


Фон

 

Відбулася презентація виставки
«Моєю творчістю гаптоване життя»

21 лютого 2017р. у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук ОУНБ ім.Д.Чижевського відбулася презентація персональної виставки Штирьової Земфіри Іванівни - «Моєю творчістю гаптоване життя», організована спільно з Кіровоградською обласною громадською організацією «Об’єднання болгар «Нашите хора».

Земфіра Іванівна відома в Україні, Росії та Болгарії як художник-модельєр, яка досконало опанувала тонкощі створення театральних, концертних, сценічних костюмів. Її творчі роботи знають далеко за межами України, а персональні виставки проходили в Болгарії, Бєларусі, країнах Балтії, Росії, Молдові, США та Канаді.

Народилася пані Земфіра 1 серпня 1932 року в селі Інзівка Приморського району Запорізької області в інтернаціональній сім’ї: мати – німкеня, батько – болгарин. Майстриня розповіла, що закінчила Дніпропетровське вище живописно-педагогічне училище, пройшла серйозний конкурс (10 чоловік на місце) і протягом п’яти років здобувала професію методиста образотворчого та прикладного мистецтва. Майбутня майстриня була єдиною серед дівчат на своєму курсі, навчаючись з 19-ма хлопцями!

Після закінчення навчання працювала викладачем образотворчого мистецтва в містах Бердянську та Запоріжжі. В 30-річному віці зацікавилася національною вишивкою українських, російських та болгарських мотивів. Саме в цей час Земфіра Іванівна почала шити костюми на замовлення художніх колективів. Її талант помітили провідні спеціалісти з декоративно-прикладного мистецтва і запросили працювати у театральному ательє міста Мурманськ (Росія). Протягом десяти років майстриня створила величезну кількість оригінальних костюмів (її саамські та російські костюми зберігаються в Мурманському музеї). А за колекцію костюмів малих народів Півночі отримала золоту медаль на ВДНГ.

На зустрічі були присутні: майстрині клубу народних ремесел “Ниточка”, Кіровоградської обласної громадської організації «Єлисаветградський узвіз», студенти та викладачі фізико-математичного факультету кафедри теорії та методики технологічної підготовки, охорони праці та безпеки життєдіяльності КДПУ ім. В. Винниченка, активісти Кіровоградської обласної громадської організації «Об’єднання болгар «Нашите хора».

Пані Земфірі задавали багато питань стосовно її творчості, особливо цікавим було спілкування з молоддю. Вони залюбки приміряли головні убори та фотографувалися з майстринею. Студентів вразило своєрідне «ноу-хау» майстрині, а саме: прикраси національних костюмів аплікацією з подальшою машинною вишивкою. В результаті такого поєднання створені костюми служать багато років і виглядають яскраво і колоритно.

На заході був присутній голова правління «Об’єднання болгар «Нашите хора» Сергій Осадчий. Він тепло відізвався про Земфіру Іванівну як про творчу особистість, яка дарує радість людям та “вишиває” мости дружби між народами.

На згадку про зустріч Земфіра Іванівна отримала від бібліотеки: чашку та екологічну торбу з логотипами закладу.

Виставка діятиме протягом місяця. Запрошуємо жителів та гостей міста долучитися до прекрасного. Вхід - вільний.

Наталія Ракуленко,
головний бібліотекар відділу документів
з економічних, технічних та природничих наук








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Відбулася презентація виставки «Моєю творчістю гаптоване життя»
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2017 Webmaster: webmaster@library.kr.ua
054