ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Мистецька сенсація – виставка «Квітники Макара Мухи»


Фон

 

Мистецька сенсація – виставка
«Квітники Макара Мухи»

У відділі мистецтв обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського працює творча виставка «Квітники Макара Мухи: декоративне малювання. Збірка Сергія Філімонова».

Макар Корнійович Муха - визначний представник майстрів старшого покоління українського декоративного малювання. Народжений в селі Пруси (з 1914 р. - Михайлівка). З часів свого сирітського дитинства займався розписом української хати (хатнє малювання). Пройшовши довгий життєвий шлях, часи голодомору, Великого Терору 1937-1938 рр., трагедію війни, митець зберіг любов до українських традицій, напрацював свій неповторний та самобутній стиль.

В експозиції представлені сто три роботи українських орнаментів народного майстра Макара Корнійовича Мухи, учнів його школи с. Михайлівка (1947 р). Тамара Городова зазначила: «Геніальний народний митець створив свою неповторну мистецьку школу з притаманним тільки йому світобаченням та характерним почерком художника». В той час, 1939 – 1954 рр., Кам'янський район знаходився у складі Кіровоградської області, і виставки майстрів - аматорів декоративного розпису проходили у м. Кіровограді. Тож можна вважати народного художника і нашим земляком. На виставці представлено карту Кіровоградської області 1939 року включно з Кам’янським районом, який до 1954 року входив до складу нашої області.

Колекція мальовок Макара Мухи півстоліття зберігалася в родині художника та скульптора Сергія Філімонова (1922 р.н.), який працював методистом образотворчого мистецтва Кіровоградського обласного будинку народної творчості. Сергій Філімонов, захопившись українським орнаментом, сам брав уроки в народного майстра. З 1947-1954рр. організовував виставки майстрів самодіяльного образотворчого мистецтва у місті Кіровограді. Збірку робіт для виставки надав син Сергія Філімонова, художник Володимир Філімонов. Виставка набула широкого розголосу у мистецькому середовищі та зацікавила фахових дослідників народного малярства. Директор Кам’янського історико-краєзнавчого музею у жовтні 2018 року запропонувала продовжити експонування виставки «Квітники Макара Мухи: декоративне малювання. Збірка Сергія Філімонова» у стінах свого музею.

Історія знайденої збірки мальовок Макара Корнійовича Мухи та його учнів, особливості художнього стилю майстра, мистецькі артефакти 30-х,50-х років - про це все ви дізнаєтесь та багато іншого відвідавши виставку «Квітники Макара Мухи».

Твори надані сином Сергія Філімонова, відомим геральдистом Володимиром Сергійовичем Філімоновим.

Запрошуємо бажаючих до перегляду виставки. Виставка супроводжується екскурсією “Українські орнаменти Макара Мухи”.

Довідка. Коротка біографія хранителя колекції: Філімонова Сергія Пилиповича

Сергій Пилипович Філімонов народився 7 березня 1922 року в селі Худикіно Гдовського району Псковської області.1928 р. переїхав до Ленінграда. 1938 р. закінчив 8 класів середньої школи. 1938-1941 рр. навчався у Ленінградському художньому училищі (ЛХУ) імені В.О.Сєрова, відділення скульптури.1942 р. Гомельське військово-піхотне училище та курси “вистріли”. 1942-1945 рр. лейтенант 16-ї мотострілкової дивізії на Брянському фронті. 1945 р. переїхав до м. Кіровограда. 2 червня 2006 помер у м. Кіровограді

Працював у Кіровограді:

  • Архітектурна майстерня — скульптор;
  • Кіровоградське товариство художників;
  • Обласний будинок народної творчості - методист образотворчого мистецтва;
  • Обласне управління кінофікації-головний художник;
  • ДОСААФ - художник;
  • Ізостудія — викладач;
  • Дитяча художня школа — викладач.
  • Світлана Ушакова, завідуюча відділом мистецтв.








    Фон


    Фон

    Фон


    Фон

    [ HOME ]

    Мистецька сенсація – виставка «Квітники Макара Мухи»
    Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2018 Webmaster: webmaster@library.kr.ua
    054