ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Майстриня, що відтворює мініатюрні символи українського народу


Фон

 

Майстриня, що відтворює мініатюрні символи українського народу

 

12 квітня у відділі мистецтв відбулася зустріч з Іриною Михалевич.

«Збираю трави та слухаю жайворонка», розповіла відома майстриня – писанкарка з Олександрії Ірина Михалевич під час презентації свого видання "Фарбування писанки. Природні барви" у відділі мистецтв.

А далі розповідь йшла про довгий шлях (майже три роки) створення порадника - від відеоблогу до друкованого видання. Адже вже досить довгий час вона вивчає та відтворює орнаменти писанок.

Кожна з її робіт чарує вишуканістю, мініатюрністю, гармонією кольору, світорозумінням природи, єднає традиції із сучасністю. А ще унікальність талановитої майстрині в тому, що вона використовує природні фарби – кропиву, березові сережки, полин, ромашку, жовтець, ягоди чорниці та ін. Саме у своєму пораднику пані Ірина ділиться рецептами приготування рослинних відварів, що дарують писанці природні та неповторні відтінки.

Вона дуже любить експериментувати з «живою» рослиною, отримувати холодні та сонячні відтінки, адже відвари впродовж терміну зберігання змінюють свої фізичні та хімічні властивості навіть до втрати здатності фарбувати. Учасники заходу обговорили також, де шукати природні барвники від ранньої весни до пізньої осені, бо кожна рослина має свій цикл і потрібно знати, коли вона буде цвісти.

Майстриня багато подорожує. Відтворює колекції писанок та дарує їх музеям. Так, наприклад, у Луцьку з'явилася галерея писанок - це реконструкції писанок із "Сонячної колекції" Ольги Косач з Волинського краєзнавчого музею, які пані Ірина відтворила і подарувала музею. 23 писанки розміщено просто неба на двометрових бігбордах. Ця вулична виставка радує та додає гарного настрою мешканцям Луцька.

Писанкарство ж Ірина Михалевич викладає дітям та дорослим, проводить численні майстер-класи. Закоханість майстрині у світ рослин, у відтінки ягід, трав, дерев просто вражає! Каже, що ця дивовижна справа дарує гармонію та спокій, дозволяє на кілька годин поринути у світ стародавніх символів.

На завершення зустрічі всі присутні мали змогу попрактикуватися у писанкарстві, адже пані Ірина приготувала майстер-клас з фарбування писанки у відварі бузини. Захід пройшов у надзвичайно теплій атмосфері.

Олена Тітовська,
бібліотекар відділу мистецтв








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Майстриня, що відтворює мініатюрні символи українського народу
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2018 Webmaster: webmaster@library.kr.ua
054