ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Презентація відкритого книжкового перегляду «Голос Шевченка з віків долинає» до Дня народження Великого Кобзаря


Фон

 

Презентація відкритого книжкового перегляду
«Голос Шевченка з віків долинає»
до Дня народження Великого Кобзаря

 

13 березня з нагоди 204-ї річниці від Дня народження Тараса Шевченка у відділі абонемента відбулася презентація відкритого книжкового перегляду «Голос Шевченка з віків долинає». На захід були запрошені підопічні Територіального центру соціального обслуговування населення Подільського району міста Кропивницький. Представлені видання розкрили багатогранний талант Т.Г. Шевченка як поета та художника, а також як звичайної людини.

Книжковий перегляд представлений як творами самого Кобзаря, так і літературознавчими дослідженнями спадщини Тараса Шевченка, аудіокнигами.

Напевне немає в Україні жодної людини, яка б не знала ім’я Тараса Шевченка та його найвідомішу книгу «Кобзар». На заході були представлені кілька різних видань «Кобзаря», зокрема, одне з них містить щоденник автора, а для маленьких читачів - «Дитячий Кобзар». Цікавим і надзвичайно змістовним є «Повне зібрання творів у дванадцяти томах» Т. Г. Шевченка, в якому представлені і поетичні твори, і драматичні, і повісті, і живопис та графіка. Також бібліотекарі ознайомили гостей з виданнями про багатогранну творчість Т. Шевченка: «Повісті», «Усі твори в одному томі», «Вибрана поезія. Живопис. Графіка», «Листування Тараса Шевченка», «Збірник афоризмів із творів Тараса Шевченка» та багато інших видань.

Під час зустрічі присутні дізналися про те, що дуже багато людей присвятили своє життя вивченню творчої спадщини Кобзаря. Повість-казка «Тарасове перо» Є. Білоуса розповідає читачам про дитинство і юність Тараса Шевченка, літературознавчі матеріали, спогади, та сучасне бачення творів Т. Шевченка в книзі нашого відомого земляка Григорія Клочека «Поезія Тараса Шевченка: сучасна інтерпретація», книги Л. Ушкалової «Тарас Шевченко», В. Касіяна «Пророк», І. Франка «Шевченкознавчі студії», П. Зайцева «Життя Тараса Шевченка», Д. Антоновича «Шевченко - маляр», С. Цвілюка «Історична мудрість Великого Кобзаря», Н. Чамати «Лірика Тараса Шевченка».

А у тритомнику «Тарас Шевченко та його доба», авторами якого є Р. Симоненко і В. Берестенко, висвітлюється життя та діяльність видатного сина України. В ньому зібрані перевірені документи, що збереглися, спогади сучасників – друзів поета, а також наукові дослідження, що базуються на об’єктивному відборі фактів та неупередженому їх викладі. В романі-есе «Тарас Шевченко: геній – в самотності» Б. Сушинського розкрито складні психологічні колізії життя і творчості видатного митця.

Особливу увагу гостей привернув атлас «Шляхами Великого Кобзаря» Н. Крижової. Атлас є ілюстрованим науково – популярним картографічним виданням, що містить детальну інформацію про Тараса Шевченка. На картах показані села, містечка і міста, якими мандрував Великий Кобзар, місця перебування поета у засланні, у Санкт-Петербурзі, Києві та Москві. Подано відомості про багатьох осіб з оточення Т. Шевченка, широко представлені репродукції його малярських творів.

Кохання в житті Шевченка – чи не найболючіша сторінка його долі, бо не мав він сімейного щастя, родинного тепла, хатинки, обсадженої садочком, люблячої дружини, не було й діточок. Не судилося. За своє життя він закохувався багато разів. Любили і його, але кожного разу щось ставало на перешкоді. Історія зберегла імена жінок, які полонили серце Тараса: Оксана Коваленко і Дуня Гусиківська, Варвара Рєпніна і Ганна Закревська, Феодосія Кошиця та Агата Ускова, а ще Катруся Піунова та Ликера Полусмакова. Про кохання до цих жінок гості довідалися з книги Ю. Ковтуна «Тарасові музи». Почуття поета лишали слід у поетичній та малярській спадщині…

Чудовим доповненням до традиційних паперових книг на виставці стали аудіокниги. Це і «Поезія» Тараса Шевченка, і «Тарасове перо» Євгена Білоуса.

Ольга Шпаченко,
бібліотекар відділу абонемента








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Презентація відкритого книжкового перегляду «Голос Шевченка з віків долинає» до Дня народження Великого Кобзаря
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2018 Webmaster: webmaster@library.kr.ua
054