ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон У відділі мистецтв презентовано “Чумацькі пісні передстепового правобережжя”


Фон

 

У відділі мистецтв презентовано “Чумацькі пісні передстепового правобережжя”

16 вересня 2019 року у відділі мистецтв відбулася презентація фольклорної збірки “Чумацькі пісні передстепового правобережжя”.

Автор збірки - знаний музикознавець, етномузиколог, науковець музею музичної культури ім. Кароля Шимановського Олександр Терещенко. Починаючи з 1992 року, разом з дружиною - музикознавцем Наталією Терещенко здійснював фольклорні експедиції по Кіровоградській, Черкаській, Вінницькій та Дніпропетровській областях. Результатом даних експедицій став електронний аудіоархів, який налічує понад 15000 одиниць запису з 200 населених пунктів.

Олександр Терещенко є автором численних наукових та дидактичних монографій, посібників, нотних збірок, статей.

До збірки “Чумацькі пісні передстепового правобережжя” включені нотації та тексти 145 чумацьких і споріднених з ними пісень. Це своєрідний чумацький цикл, який об'єднав цілу низку епічних, ліричних, танцювальних, романсових та псалмових пісень, деякі з яких дуже давні. І як цикл — явище унікальне, що не має аналогів у світі.

Під час презентації Олександр Терещенко подякував своїм попередникам-фольклористам, учасникам музичного гурту “Гуляй-город” за спільну працю над збіркою, розповів історію її написання та про фольклорні експедиції 1990-2000-х років, під час яких були здобуті рідкісні матеріали зниклої музичної культури.

У виконанні фольклорних гуртів “Дике поле” та “Млиночок” прозвучала низка пісень: “Ой, чумаче!”, “Чайка”, “Було літо”, “Ох, і не стелися...”, “Рано-рано...”, “Із-за гори кам'яної”.

Мистецька подія пройшла в атмосфері щирості та відкритості.

Катерина Лісняк, відділ мистецтв








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

У відділі мистецтв презентовано “Чумацькі пісні передстепового правобережжя”
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2019 Webmaster: webmaster@library.kr.ua