ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон У мистецькому клубі “Знай наших” згадували кіносценаристів-земляків


Фон

 

У мистецькому клубі “Знай наших” згадували кіносценаристів-земляків

Засідання мистецького клубу “Знай наших” відбулося останньої суботи червня у відділі мистецтв. Ведуча мистецького клубу Катерина Лісняк присвятила його кіносценаристам: златопільцю Дмитру Бузьку та єлисаветградцю Ригору Кобцю.

Насамперед запрошені вшанували хвилиною мовчання пам'ять знаного кропивницького краєзнавця Вадима Васильовича Смотренка, який відійшов у вічність 28 червня 2019 року.

У першій частині заходу Катерина Лісняк розповіла про тернистий шлях неординарних особистостей, на долю яких випало багато випробувань.

Дмитро Бузько — український письменник, автор десятків оповідань, повістей; романів “Чайка” і “Голяндія”; книги “Кіно й кінофабрика”. На початку 1920-х рр. співпрацював з Одеською кінофабрикою, написав сценарії до фільмів “Лісовий звір” (1924), “Макдональд” (1924), “Сон Товстопузенка” (1924), “Димівка” (1925), “Маленький Тарас” (1926).

Як ворог народу був розстріляний у листопаді 1937 року, реабілітований у 1957 році, його твори повернулися до читача у 1959 році.

Ригор Кобець (справжнє прізвище Михайло Драч) - білоруський письменник, драматург, ініціатор та перший керівник сценарного відділу кіностудії “Радянська Білорусь”.

Автор сценаріїв перших звукових фільмів: “Ураган” (1932), “Двічі народжений” (1933), “Шукачі щастя” (1936), “Дніпро у вогні” (1937), кіноповістей: “Герої Балтики” (1939), “Повстання гніву” (1940). У Ригора Кобця, як і у Дмитра Бузька, теж була своя “Голгофа”: десять років сталінських таборів та дев'ять років, проведених на засланні у Середній Азії.

У другій частині заходу запрошені переглянули художній кінофільм “Шукачі щастя”, знятого режисером Володимиром Корш-Сабліним за сценарієм Ригора Кобця у 1936 році.

Присутні могли познайомитися з літературним доробком українського письменника Дмитра Бузька, переглянувши книжкову виставку “З когорти “Розстріляного Відродження”. На жаль, твори білоруського письменника Ригора Кобця відсутні у бібліотеці ім. Д.І.Чижевського. Видання можна переглянути у літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого міста Кропивницького. Книги подаровані музею донькою письменника Оленою Кобець-Філімоновою.

Катерина Лісняк, відділ мистецтв








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

У мистецькому клубі “Знай наших” згадували кіносценаристів-земляків
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2019 Webmaster: webmaster@library.kr.ua