ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон “Німці в Україні: історія і культура”


Фон

 

“Німці в Україні: історія і культура”

 

15 жовтня 2019 року в обласній бібліотеці ім.Д.І.Чижевського відбулася презентація унікальної виставки “Німці в Україні: історія і культура”.

Авторами науково-просвітницького проекту стали: Міжнародна громадська організація “Товариство німців України - “Відергебурт” та Рада німців України. До нашого міста виставку запросив обласний німецький культурний центр “Розвиток” на чолі з Русланою Май-Ващук.

Автором концепції і текстів виставки є німецький вчений, експерт з історії та культури німців у Російській імперії, СРСР та країнах СНД Альфред Айсфельд.

Виставка “Німці в Україні: історія і культура” - це перший крок до того, щоб усі бажаючі змогли більше дізнатися про німців України, їхню історико-культурну спадщину і великий внесок у розвиток нашої країни.

З давніх-давен Україна була місцем, де перетиналися різні народи і культури. Починаючи з Х століття, німецькі купці, ремісники, селяни, солдати знаходили собі нові місця проживання в Галичині, на Волині, Закарпатті, а з ХVІІІ століття - в районах Центральної, Східної, Південної України і в Криму. Українська земля стала для них другою батьківщиною, де вони зберігали свої вірування та рідну мову, свої звичаї і традиції. І поступово німці стали частиною багатонаціонального населення нашої країни. В економічному, політичному, науковому і культурному житті вони відігравали важливу роль, укладали міжетнічні шлюби, володіли двома мовами і культурами, а з часом самі асимілювалися.

Виставка “Німці в Україні: історія і культура” - це спроба будувати мости і нагадувати про цю частину історії і культури України та німецького населення, яка тривалий час не була значною мірою висвітлена.

Для нашого краю виставка має особливе значення, оскільки на його теренах німці з'явилися і проживали з кінця ХVІІІ століття. Відповідно до історичних розвідок, проведених Костянтином Шляховим, населені пункти Кіровоградщини пов'язані з власниками, засновниками чи основним контингентом мешканців німецького походження, які можна розділити на три групи: німецькі колонії, поміщицькі села та землевласницькі хутори.

І. Власне німецьких колоній було три:

Альт-Данціг (Alt-Danzig; Старий Данциг – Аннинська волость Єлисаветградського повіту, нині частина с. Карлівки Кіровоградського району).

Шпрінгфельд (Springfeld; Спрингфельд, Благодатний – Антонівська волость Єлисаветградського повіту, нині с. Новоклинці Маловодянської сільради Долинського району).

Эйгендорф (Eigendorf; Айгендорф, П'ятихатки, Константинівка – Устинівська (Седнівська) волость Єлисаветградського повіту, нині с. Костянтинівка Ганнотребинівської сільради Устинівського району).

ІІ. Власниками багатьох поміщицьких сіл були офіцери німецького походження, які придбали маєтність за своїм чином (так звані рангові землі), купівлею або шлюбом з місцевими панночками. До наших днів зберегли свої назви села Карлівка (від підполковника Карла Агте), Медерове (від генерал-майора Андрія Медера). Перейменовані або щезли села Браккера (Камишувате), Майєрове (Тетянівка), Дрейлінгоф, Вейсівка, Лангівка, Шпирівка, Шмітове, Нотбекове, Карлівка (Медема) тощо.

ІІІ. Окремою групою можна розглядати хутори, засновані колишніми німецькими колоністами або мігрантами пізнішого періоду, які придбали землі для ведення сільського господарства. Хутори Гідта, Шрейтеля, Круссера, Альбрандта, Нейберга, Ганське, Гарвардта, Німецький (Кугеле), Рунга, Мартенса та багато інших вже нікому не відомі; вони розчинились у полях, колись оброблених вправними руками ретельних господарів.

Презентація виставки розпочалася з виступу її модератора - завідувачки відділу мистецтв ОУНБ ім. Д.І. Чижевського Світлани Ушакової. Далі до слова запрошувалися: керівник обласного німецького культурного центру “Розвиток” Руслана Май-Ващук, доцент кафедри історії України ЦДПУ ім.В.Винниченка, кандидат історичних наук Світлана Проскурова, начальник управління зв’язків з громадськістю Кіровоградської ОДА Віталій Останній, голова правління Центру національних культур “Єдина родина” Олена Арутюнян, завідувачка народного музею Г.Г.Нейгауза Тетяна Фурлет, голова громадської організації “В ім'я майбутнього” села Карлівка Соколівської ОТГ Наталія Мокряк, журналіст, письменник, драматург, член обласного німецького культурного центру “Розвиток” Анатолій Юрченко.

Знаний кропивницький історик і краєзнавець Костянтин Шляховий оприлюднив маловідомі факти про німців-переселенців, які з'явилися на терені нашого краю у ХVІІІ столітті.

Організатор виставки - голова Міжнародної громадської організації “Товариство німців України - “Відергебурт” Володимир Піньковський презентував виставку і провів першу екскурсію.

До заходу долучилася і молодь - члени обласної німецької організації “Молодь Кіровоградщини” (керівник Влад Кашпуренко). У виконанні дитячого німецького колективу “Гльокляйн” прозвучала “Баварська полька”, а Влад Настасієнко виконав музичну композицію Du hast. Ramstain.

Усі, хто в цей день завітали до обласної бібліотеки ім.Д.І.Чижевського, мали можливість познайомитися з виставкою “Німці в Україні: історія і культура” та поспілкуватися з її організаторами.

Виставка працює до 24 жовтня, запрошуємо до перегляду. Вхід – вільний.

Катерина Лісняк,
відділ мистецтв








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

“Німці в Україні: історія і культура”
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2019 Webmaster: webmaster@library.kr.ua