ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон «Енеїда: візуальна історія легендарної поеми» (до 250-річчя від дня народження Івана Котляревського)”


Фон

 

«Енеїда: візуальна історія легендарної поеми»
(до 250-річчя від дня народження Івана Котляревського)”

7 вересня 2019 року у відділі мистецтв відбулася електронна презентація проекту знаного краєзнавця Лариси Гайди «Енеїда: візуальна історія легендарної поеми».

Приводом для презентації став 250-річний ювілей класика української літератури Івана Котляревського, який світова громадськість відзначає у вересні 2019 року. Найвідоміший твір письменника - бурлескно-травестійна поема “Енеїда”, над якою письменник працював майже 30 років, викликає інтерес і захоплення у читачів протягом двох століть.

Перше видання «Енеїди» з’явилося завдяки ініціативі конотопського поміщика Максима Пурпури у 1798 році. Вихід у світ поеми став епохальною подією в культурному житті Украіїни. Це була перша друкована украіїнська книга, написана живою народною мовою, що своєю появою стверджувала початок нового етапу в розвитку вітчизняної літератури.

«Енеїда» - енциклопедія життя украіїнського народу. Понад 220 років читачі щиро сміються над пригодами Енея, троянця в козацьких шароварах і жупані, "парубка моторного", що змушений був залишити сплюндрований ворогами рідний край і шукати нової вітчизни. А в підтексті поеми зашифровано цілий пласт нашої історії. Легко і невимушено вплітаються у сюжет твору описи різних аспектів життя украінців. У поемі зібрано велику иї цінну етнографічну, етнологічну та фольклорну інформацію.

В основу електронної презентації «Енеїда: візуальна історія легендарної поеми» покладено масштабний «Проект Енеїда» Національного художнього музею України, який представила Лариса Гайда.

«Проект Енеїда» - перша виставка, що зібрала майже 200 визначних артефактів: ілюстрації, станковий живопис і графіку, театральні афіші і мультиплікацію, фото та відеоматеріали, книжкові видання, що стосуються візуальних образів поеми Івана Котляревського з приватних колекцій та 11 музеїв.

Пані Лариса зробила цікавий екскурс по виставці, розповіла історію створення легендарної поеми та про її ілюстраторів. Першу добірку ілюстрацій до “Енеїди” створив Порфирій Мартинович у 1903 році. У ХХ столітті поема Котляревського пережила велику кількість мистецьких інтерпретацій: на зміну першим академічним замальовкам прийшла графіка Дмитра Нарбута; бойчукізм втілився у поемі через Івана Падалку, тоді як експресіоністичне бачення поеми запропонував Дмитро Дерегус. Українці Микола Бутович та Мирон Левицький навіть з-за океану не полишали ілюструвати «Енеїду».

Вибухові образи художники запропонували в 1960-ті роки, а найбільш знаковою стала книжка, проілюстрована Дмитром Базилевичем. Урівноважувала її серйозна та вдумлива праця Олександра Данченка. Врешті-решт «Енеїда» знайшла своє обличчя у скульптурах Олександри Магінської-Слободюк та Олександра Щербини.

Свою розповідь Лариса Гайда супроводжувала показом ілюстрацій з каталогу музейної виставки та читанням уривків з поеми “Енеїда”.

Складовою презентації став показ анімаційного фільму “Енеїда” українського режисера Володимира Дахно.

Електронна презентація проекту «Енеїда: візуальна історія легендарної поеми» - новий погляд на феномен легендарної поеми Івана Котляревського.

Лектор яскраво, емоційно представляла власне бачення “Проекту Енеїда”, розмірковуючи про спільні зусилля музейників та колекціонерів, завдяки яким мистецький проект став знаковою подією у культурному житті України.

Катерина Лісняк, відділ мистецтв








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

«Енеїда: візуальна історія легендарної поеми» (до 250-річчя від дня народження Івана Котляревського)”
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2019 Webmaster: webmaster@library.kr.ua