ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Ярослав Івашкевич: портрет у дзеркалі мистецтва


Фон

 

Ярослав Івашкевич: портрет у дзеркалі мистецтва

До 125-річного ювілею визначного польського письменника Ярослава Івашкевича у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д.І. Чижевського пройшла творча зустріч “Ярослав Івашкевич: портрет у дзеркалі мистецтва”.

У програму заходу увійшла розповідь про головні віхи життєвого та творчого шляху воістину ренесансної особистості — поета, прозаїка, драматурга, мистецтвознавця, есеїста, літературного критика, музикознавця, мемуариста, перекладача шедеврів світової літератури Ярослава Івашкевича.

Присутні дізналися багато цікавого про зв'язок митця з Україною, про перебування протягом п'яти років у Єлисаветграді, про зв’язок родини Івашкевичів з родиною Шимановських, про дружні стосунки класика з Євгеном Маланюком, Максимом Рильським, Миколою Бажаном, Григорієм Вервесом та Дмитром Павличком.

Розповідь супроводжувалася показом добірки рідкісних фото, які зберігаються у музеї Анни та Ярослава Івашкевичів у Ставиську під Варшавою.

У канву заходу дуже вдало були вплетені польська народна пісня “Над осокою , над високою” та пісня за словами С. Манюшка “Золота рибка” у виконанні учениць музичного коледжу Каріни Олійник та Світлани Яремчук (концертмейстер Марина Єгорова).

Гарне враження залишилося від віршів Ярослава Івашкевича польською мовою, які прозвучали у виконанні учнів Польської суботньої школи.

Відома кропивницька поетеса Антоніна Корінь поділилася своїми враженнями від знайомства з творами польського письменника і прочитала власний вірш, присвячений класику.

Другою частиною заходу стала розповідь про екранізацію творів класики польської літератури та про листування Ярослава Івашкевича зі знаним кінорежисером Аджеєм Вайдою. Гості відділу мистецтв переглянули уривки з кінофільму “Панянки з Вілько” та побачили на екрані живого Ярослава Івашкевича.

Співробітники відділу мистецтв висловлюють щиру подяку всім, тим, хто брав участь у творчій зустрічі “Ярослав Івашкевич: портрет у дзеркалі мистецтва”.

Катерина Лісняк, відділ мистецтв








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Зустріч з відомою українською майстринею-писанкаркою Іриною Михалевич
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2019 Webmaster: webmaster@library.kr.ua
054