ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Загадки старої цегли: “Кам'яні шати міста. Цегла Єлисаветграда-Єлисавету”


Фон

 

Загадки старої цегли:
“Кам'яні шати міста. Цегла Єлисаветграда-Єлисавету”

У відділі мистецтв ОУНБ ім. Д.І. Чижевського відкрилася виставка “Кам'яні шати міста. Цегла Єлисаветграда-Єлисавету”.

Це спільний мистецький проект обласного краєзнавчого музею та ОУНБ ім. Д.І. Чижевського, який підтверджує тезу: “Тільки спільні зусилля народжують вражаючі експозиції”.

На виставці представлені зразки цегли, кахлів, керамічної плитки та архітектурних елементів ХІХ - ХХ століть.Унікальну колекцію, що нараховує 253 предмети, зібрав і подарував краєзнавчому музею знаний колекціонер-краєзнавець Юрій Тютюшкін — людина, закохана у рідне місто.

Директор ОУНБ ім. Д.І. Чижевського Олена Гаращенко привітала учасників заходу та висловила подяку колективу краєзнавчого музею за плідну співпрацю. Олена Миколаївна звернула увагу на те, що у книгозбірні проходили сотні різноманітних виставок, а виставки цегли ще не було.

Справжнім одкровенням була розповідь директора обласного краєзнавчого музею Наталії Агапєєвої про її враження від роботи цегельного заводу.

Згадали і архітектурні стилі Єлисаветграда (історизм, модерн, провінційний цегельний стиль) та перлини зодчества Олександра Лішневського і Якова Паученка, про які розповіла мистецтвознавець, викладач ЦДПУ ім. В. Винниченка Олена Кириченко.

Завідуюча відділом мистецтв Світлана Ушакова представила книгу “Материалы для географии и статистики России, собранные офицерами генерального штаба. Херсонская губерния” полковника Олександра Шмідта, яка видана у 1863 році. У книзі є розділ про цегельні виробництва Півдня України та згадка про 9 цегельних заводів Єлисаветграда. Книгу для експонування на виставці надав відділ рідкісних і цінних видань.

Кульмінацією заходу стала екскурсія по виставці, яку провів Павло Рибалко - заступник директора краєзнавчого музею з обліку. Разом з екскурсоводом учасники презентації здійснили “подорож з цеглою” вулицями Дворцовою, Великою Перспективною, Пашутінською, побували біля усипальні героя Вітчизняної війни 1812 року Георгія Емануеля, побачили зразки найстарішої цегли нашого міста, датовані 1847 роком.

Заключним акордом заходу став виступ колекціонера, збирача старожитностей Юрія Тютюшкіна, який подякував усім тим, хто причетний до створення виставки “Кам'яні шати міста...”

Усіх бажаючих ознайомитися з експозицією чекаємо у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д.І. Чижевського за адресою: вул. Велика Перспективна, 24. Експонування виставки триватиме до 1 жовтня 2019 року. Вхід безкоштовний.

Катерина Лісняк, відділ мистецтв.








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Загадки старої цегли: “Кам'яні шати міста. Цегла Єлисаветграда-Єлисавету”
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2019 Webmaster: webmaster@library.kr.ua