ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон «Книги-рекордсмени» та «незвичайні» книги


Фон

 

«Книги-рекордсмени» та «незвичайні» книги

Слово «рекорд» у багатьох із нас асоціюється з Книгою рекордів Гіннеса, куди заносяться найкращі, найвищі чи найбільші досягнення в будь-чому, гідні запису і пам'яті. Але далеко не всі знають, що українці можуть похвалитися своєю Книгою рекордів. І в ній вже безліч досягнень, поставлених нашими земляками. Один із таких рекордів – дивовижна робота українського художника-графіка Ігоря Степанова, який створив мініатюрну Конституцію України. Її розмір – 2 на 3 сантиметри! Цей примірник налічує 160 сторінок, а щоб прочитати написане, потрібно прихопити із собою лупу.

Певну кількість «книжкових рекордів» було презентовано 22 травня 2019 року на прибудинковому майданчику обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І. Чижевського під час «Бібліофестивалю на Великій Перспективній».

Увагу кропивничан та гостей міста привернула книжкова виставка «Книги-рекордсмени». Всім було цікаво побачити та взяти до рук видання із фондів найбільшої книгозбірні області. Адже не кожен день можна побачити одночасно таку кількість незвичайних книг. Найбільше, найменше, найтовстіше видання; книгу, яка за допомогою решітки та смугастого малюнку створює ілюзію руху; книги шрифтом Брайля та з найбільшим шрифтом… Кожен учасник заходу міг самостійно «відшукати книжковий рекорд», а саме: поміряти сантиметром довжину та ширину книги, подивитися кількість сторінок видання і, навіть, зважити будь-яку з книг.

Виявилось, товщина Вебстерського словника (англ. Webster's Dictionary) 11,3 сантиметри, вага – понад 5 кілограмів. 8,5 сантиметрів – товщина російсько-українського та українсько-російського словника в одному томі (видання вміщує 500000 слів та словосполучень).

Найменші книги могли вміститися навіть на дитячій долонці (від 3,1 см х 2,5 см до 4,3 см х 5 см), а їх вага складала 3 та 6 грамів.

Окрасою виставки стали рукотворні видання. Невеличкі яскраві книги були створені учасниками Конкурсу творчих робіт для шкільної та студентської молоді «Я створюю книгу».

Однією з цікавинок виставки були книги рельєфно-крапковим шрифтом Брайля. Ці незвичайні книги користуються попитом у користувачів з вадами зору. Серед видань твори Івана Франка, Софії Андрухович, Оксани Кротюк, Катерини Міхаліциної та інші.

Учасники заходу були приємно вражені та здивовані. І це не дивно, адже книжкові родзинки готували працівники п’яти відділів: документів іноземними мовами; рідкісних і цінних видань; зберігання та реставрації бібліотечних фондів, краєзнавства та абонемента.

А щодо «незвичайних» книг, можна було почути відгуки: «цікаво», «прикольно», «ого», «яка малесенька», «здоровенна», «важкенька» та ще безліч компліментів.

Наталія Білаш,
завідувач відділу абонемента








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

«Книги-рекордсмени» та «незвичайні» книги
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2019 Webmaster: webmaster@library.kr.ua
054