ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон У відділі мистецтв відкрили виставку «“Ой, ви, хлопці, славні запорожці...” Мистецькі листівки Амвросія Ждахи»


Фон

 

У відділі мистецтв відкрили виставку
«“Ой, ви, хлопці, славні запорожці...”
Мистецькі листівки Амвросія Ждахи»

До Дня незалежності України 21 cерпня 2019 року в бібліотеці ім. Д.І. Чижевського відкрили виставку старовинних листівок - ілюстрацій до українських народних історичних пісень «“Ой, ви, хлопці, славні запорожці...” Мистецькі листівки Амвросія Ждахи».

Це спільний проект бібліотеки та музею музичної культури ім. Кароля Шимановського.

На захід прийшли читачі, друзі відділу мистецтв та ті, хто причетний до передачі у музей рідкісної колекції поштових мініатюр початку ХХ століття.

Модератор заходу Світлана Ушакова ознайомила гостей з виставкою, зробивши екскурс в історію українського козацтва та Запорізької Січі, розповіла про ілюстратора поштових листівок Амвросія Ждаху, зробивши наголос на мистецькому аспекті колекції.

Знаний кропивницький колекціонер Юрій Тютюшкін поділився враженнями від спілкування з дослідником творчості А. Ждахи, збирачем старовинних листівок Михайлом Забоченем. Саме завдяки Михайлу Степановичу Ю. Тютюшкін і почав збирати листівки з малюнками А. Ждахи.У 2014 році колекцію, що складається з 21 поштової мініатюри, колекціонер передав до музею музичної культури ім. Кароля Шимановського.

У рамках заходу директор вище згаданого музею Олександр Полячок представив ряд книг, виданих музеєм на основі фольклорних експедицій: “Традиційні ліричні пісні та балади з Центральної України” (2015), “Веснянки передстепового правобережжя” (2016), “Чумацькі пісні передстепового правобережжя” (2019).

Головний зберігач фондів музею музичної культури ім. Кароля Шимановського Олена Классова розповіла про екслібриси, виявлені на старовинних листівках та про шлях акварельних мініатюр до фондів музею.

Виступи гостей перемежалися музичними номерами: у виконанні фольклорного гурту “Млиночок” прозвучав ряд українських народних пісень, серед яких: “Ой, горе цій чайці-небозі”, “Ой, ви, воли, сірі половії”, “Ой, не стелися, хрещастий барвінку”, “Гуляв на риночку чумак”, “Калина-малина ні солодка, ні гірка”.

Презентація виставки «“Ой, ви, хлопці, славні запорожці...” Мистецькі листівки Амвросія Ждахи» перетворилася на справжнє мистецько-музичне дійство, учасники якого доторкнулися не тільки до кращих зразків акварельної графіки, а й до пісенного надбання українського народу.

Усіх бажаючих запрошуємо ознайомитися з виставкою «“Ой, ви, хлопці, славні запорожці...” Мистецькі листівки Амвросія Ждахи», експонування якої у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д.І. Чижевського триватиме до жовтня 2019 р. Вхід безкоштовний.

Катерина Лісняк, відділ мистецтв








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

У відділі мистецтв відкрили виставку «“Ой, ви, хлопці, славні запорожці...” Мистецькі листівки Амвросія Ждахи»
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2019 Webmaster: webmaster@library.kr.ua