ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон «Іван Мазепа — славетний гетьман України»


Фон

 

«Іван Мазепа — славетний гетьман України»

Збудує він життя нове
І зійде на його вершини.
А крик гримить: «Нехай живе
Великий гетьман України!»
В. Сосюра «Мазепа»

Гетьман Іван Мазепа намагався перетворити Україну в європейську державу, підняти й зміцнити значення й престиж гетьманської влади. Жодний з гетьманів не зробив так багато, як Мазепа, для розвитку культури та духовності українського народу. Його спроба вирвати Україну з-під московського ярма, реалізувати велику ідею незалежної самостійної Української держави зазнала поразки, але корені сучасної незалежної України певною мірою лежать у великих ідеях Мазепи.

З нагоди 380-ої річниці від дня народження видатного військового і політичного діяча Івана Мазепи у відділі обслуговування користувачів діє книжкова виставка «Іван Мазепа — славетний гетьман України». Представлені книжкові видання розповідають про життя та діяльність гетьмана та відкривають маловідомі факти з його життя. Увагу зацікавленого читача привернуть такі книги: Д.Журавльов «Мазепа. Людина. Політик. Легенда.», С. Павленко «Оточення гетьмана Мазепи: соратники та прибічники», В. Пачовський «В пам'ять гетьмана Івана Мазепи і битви під Полтавою (1709 р.)», Ю. Мицик. «Іван Мазепа. Серія: великі українці», Б.Крупницький «Гетьман Мазепа та його доба», В. Шевчук «Просвічений володар» та ін.

Іван Мазепа – досить суперечлива особистість в українській історії. Вороги його вважали хитрим політиком і зрадником. Прихильники стверджували, що він прагнув порятунку та процвітання для рідної землі. Скільки людей, стільки й думок. Однак, що б про нього не говорили, мусимо визнати, що для України він зробив чимало.

Тож запрошуємо всіх завітати до відділу обслуговування користувачів та познайомитися з книжковою виставкою, яка діятиме з 20 березня протягом двох тижнів.

Ірина Перетятько,
провідний бібліотекар відділу обслуговування користувачів








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

«Іван Мазепа — славетний гетьман України»
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2019 Webmaster: webmaster@library.kr.ua
054