ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон До відділу мистецтв завітала українська писанкарка Ірина Михалевич


Фон

 

До відділу мистецтв завітала українська писанкарка
Ірина Михалевич

 

18 лютого 2019 р. у відділі мистецтв відбулася зустріч з відомою українською писанкаркою Іриною Михалевич (м. Олександрія).

Писанка – це не лише привітання, побажання, а й споконвічне джерело мудрості українського народу. Традиція розписувати писанки передавалася з покоління в покоління. Процес розпису є сакральним дійством, під час якого необхідно думати про світле, хороше та приємне.

Відкрила захід завідуюча відділом мистецтв Світлана Ушакова, яка розповіла історію писанкарства в Україні та представила присутнім відому майстриню.

Про особливості писанкарства у Румунії, Болгарії, Греції, Швейцарії, Японії, Канаді Ірина Миколаївна розповіла в електронній презентації «Писанка світу». Учасники познайомилися з творчістю румунської писанкарки Іоани Матей, болгарських майстринь Гінки Євсапчієвої та Свєтли Рекшієвої (завдяки консультаціям Росаліни Ангелової), японських майстринь Юкіко Вади і Наталі Ковальової (спасибі за консультації Тетяні Солоцькій та Оксані Білоус), канадської писанкарки Мар'яни Сварник.

Другою частиною заходу стала презентація книги «Українська народна писанка», до якої долучилися менеджери видавництва «Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля"».

Учасники зустрічі, серед яких були викладачі та студенти мистецького факультету ЦДПУ ім.В.Винниченка та університету сучасних знань, співробітники музеїв міста та працівники театру ім. М. Кропивницького.

Майстер-клас, яким завершилася зустріч, пройшов у теплій невимушеній обстановці. Щира подяка всім учасникам заходу.

Коротка довідка

Михалевич Ірина Миколаївна – українська писанкарка.

Народилася 12 грудня 1985 р. у смт Смоліне Кіровоградської області. Упродовж семи років популяризує писанкарство і фарбування природними барвниками. Започаткувала віртуальну школу писанкарства “Ряст” (2015), працює у традиційній восковій техніці без попередніх начерків олівцем.

Катерина Лісняк,
відділ мистецтв








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

До відділу мистецтв завітала українська писанкарка Ірина Михалевич
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2019 Webmaster: webmaster@library.kr.ua
054