ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон “Шимановські, Блюменфельди, Нейгаузи: музичні родини на перехресті культур”


Фон

 

“Шимановські, Блюменфельди, Нейгаузи: музичні родини на перехресті культур”

У відділі мистецтв 5 жовтня 2019 року відбулася презентація книги “Шимановські, Блюменфельди, Нейгаузи: музичні родини на перехресті культур”.

Колективна наукова монографія розкриває маловідомі сторінки генеалогії, життєвого і творчого шляху Кароля Шимановського, Генріха Нейгауза та Фелікса Блюменфельда у зв'язках з нашим краєм, а також висвітлює актуальність і всесвітнє значення творчої і педагогічної спадщини майстрів музичної культури.

У підготовці матеріалів та виданні книги брали участь фахівці Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім.М.Рильського НАН України, Спілки композиторів України, Кропивницького музею музичної культури ім.Кароля Шимановського, Об'єднання поляків “Полонія” ім. Кароля Шимановського.

Проект реалізовано завдяки Українському культурному фонду.

Автором ідеї та упорядником унікального видання, яке стало найрезонанснішою подією у мистецькому житті України і Європи, є Олександр Полячок - директор Кропивницького музею музичної культури ім. Кароля Шимановського, керівник Об'єднання поляків “Полонія” ім. Кароля Шимановського. Натхненно, переконливо та зі знанням справи Олександр Іванович розповів про книгу, над матеріалами для якої працював десять років.

До монографії увійшли наукові розвідки 34 авторів, серед яких знані дослідники творчості Кароля Шимановського – Ельжбета Ясінська-Ендрош (Польща), Ольга Левтонова (Росія); Генріха Нейгауза – Магдолена Горовець (Польща), Кіра Шамаєва (Київ, Україна), Галина Кротерс (Велика Британія, Північна Ірландія), Ірина Сікорська (Київ, Україна); Фелікса Блюменфельда – Ярослав Івашкевич (Польща), Михайло Гольдштейн (Росія) та ін.

У презентації, що відбулася в рамках ХХХ міжнародного фестивалю «Київ Музик Фест», брали участь музиканти Світлана Концедалова (фортепіано) та Марія Полячок (скрипка), у виконанні яких прозвучала пісня Роксани з опери Кароля Шимановського “Король Рогер”.

Про книгу та ставлення до родин Шимановських, Нейгаузів та Блюменфельдів розповіли автори наукових розвідок: головний зберігач фондів музею музичної культури ім. Кароля Шимановського Олена Класова; завідувачка народного музею Генріха Нейгауза, що діє при музичній школі №1 ім. Г.Г.Нейгауза, Тетяна Фурлет, кандидат мистецтвознавства, викладач-методист музичного коледжу м. Кропивницького Марина Долгіх.

Імена і творча спадщина Шимановських, Блюменфельдів та Нейгаузів не лише яскраво вписані в історію музичної культури України ХІХ–ХХ століть, а й стоять поруч з іменами П. Чайковського, М. Лисенка, Б. Лятошинського та залишаються важливим джерелом натхнення для сучасних музикантів.

Катерина Лісняк, відділ мистецтв








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

“Шимановські, Блюменфельди, Нейгаузи: музичні родини на перехресті культур”
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2019 Webmaster: webmaster@library.kr.ua