ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон У відділі мистецтв презентували збірку статей про українську писанку


Фон

 

У відділі мистецтв презентували збірку статей про українську писанку

 

23 жовтня 2019 р. у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д.І. Чижевського відбулася презентація англомовного видання «Розповідь про писанку. Збірка статей про українські великодні яйця». Це спільний проект ОУНБ ім. Д.І. Чижевського та обласного краєзнавчого музею.

До збірки увійшли статті знаних українських науковців ХІХ століття - дослідників писанкарства: Володимира Ястребова, Катерини Скаржинської, Миколи Сумцова, Федора Вовка, Ольги Косач, Матвія Номиса, Василя Горленка, чиї наукові розвідки друкувалися в журналі «Київська старовина».

Книгу презентував заступник директора обласного краєзнавчого музею Павло Рибалко, який є автором передмови та біографічних довідок персоналій. Взяти участь у міжнародному австралійсько-українському видавничому проекті йому запропонувала Світлана Яковенко - засновниця сіднейського видавництва “Sova books”, на базі якого планується видавати книги з серії “Українська наукова бібліотека”. Цю серію започаткував австралієць українського походження доктор медицини Євген Глива.

Книга «Розповідь про писанку. Збірка статей про українські великодні яйця» - перша “ластівка” цієї серії. Незабаром готуються до друку “Українські замовляння” Петра Єфименка, “Ліки під ногами” Юрія Липи, “Афоризми” Григорія Сковороди та ін.

До передмови збірки увійшла інформація про нашу землячку, майстриню декоративно-ужиткового мистецтва, сучасну українську писанкарку Ірину Михалевич, яка зробила реконструкцію колекції писанок Володимира Ястребова.

Мета організаторів видавничого проекту - поширення в англомовному світі української наукової думки з питань українознавства.

Учасники заходу, серед яких були співробітники міських музеїв, викладачі та студенти мистецького факультету ЦДПУ ім. В. Винниченка, інтелігенція нашого міста, мали можливість поспілкуватися з Павлом Рибалкою та оглянути виставку великодніх яєць, які були розписані студентами ЦДПУ ім. В. Винниченка.

Спілкування було досить активним і пройшло у теплій невимушеній обстановці. Це був обмін думками з приводу писанкарства на терені нашого краю, в якому брали участь: краєзнавець Ольга Собчук, науковець Олена Степанок, журналіст Федір Шепель, викладач ЦНТУ, кандидат історичних наук Микола Тупчієнко.

Катерина Лісняк,
відділ мистецтв








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

У відділі мистецтв презентували збірку статей про українську писанку
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2019 Webmaster: webmaster@library.kr.ua