ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Панасу Саксаганському – 160 років


Фон

 

Панасу Саксаганському – 160 років

16 травня 2019 року у відділі мистецтв відбулася електронна презентація «Літературна спадщина Панаса Саксаганського», присвячена 160-річчю від дня народження визначного театрального діяча.

На презентації мова йшла про маловідому іпостась відомого українського актора, режисера, театрального педагога – його літературний доробок. З юнацьких літ П.Саксаганський захоплювався поезією, писав вірші. На початку XX століття були написані сатиричні п'єси «Лицеміри», «Кролики», «Шантрапа» та п’єса «Приятелі», яка є переробкою твору Л. Шатріана та Е. Еркмана «Друг Фріц».

Він автор низки теоретичних робіт, присвячених театральній молоді: «Моя робота над роллю», «До театральної молоді», «До молодих режисерів» та книг мемуарів «По шляху життя», «Театр і життя». Займався митець і перекладацькою діяльністю. Переклав російською спогади М. Садовського «Спомини з російсько-турецької війни 1878-1879 рр.», українською – нарис В. Короленка «Черкес», п’єсу В. Шекспіра «Отелло», повість М. Гоголя «Іван Федорович Шпонька та його тітонька».

Про драматичні сторінки останнього десятиліття життя корифея, про історію видання двох варіантів мемуарів «Театр і життя» у 1932 та 1935 роках, про відзначення перших роковин смерті Панаса Саксаганського 17 вересня 1941 року в окупованому Кіровограді (нині – Кропивницький) учасники презентації дізналися від завідуючої відділом мистецтв Світлани Ушакової.

Відомий краєзнавець Федір Шепель прочитав поезію, написану П. Саксаганським, та розповів про справу негласного нагляду тогочасного ДПУ за Панасом Карповичем та його братом Миколою Садовським, про листування корифея з Дмитром Яворницьким і Сергієм Єфремовим.

Учасники заходу – студенти інженерного коледжу – колишнього Єлисаветградського реального училища, в якому навчався Панас Саксаганський, мали можливість ознайомитися з книжковою виставкою «Життя, віддане сцені» та електронними копіями листовних карток з серії «Корифеї українського театру. Тобілевичі». Оригінали карток створені відомим українським фотографом Олександром Іваницьким і побачили світ у Харкові в 1904 році.

Цей захід став даниною пам'яті визначному театральному діячу України.

Катерина Лісняк,
відділ мистецтв








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

Панасу Саксаганському – 160 років
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2019 Webmaster: webmaster@library.kr.ua
054