ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон «Щедрий вечір в обласній бібліотеці ім. Д. І. Чижевського» - 2019 відбувся!


Фон

 

«Щедрий вечір в обласній бібліотеці ім. Д. І. Чижевського» - 2019 відбувся!

 

12 січня 2019 року відбувся «Щедрий вечір в обласній бібліотеці ім. Д.І.Чижевського». Для того, щоб створити дійсно свято для всіх кропивничан, організатори його вперше провели в суботу, у вечір, коли з давніх-давен українці вітаються з Маланкою та Василем. За доброю традицією програма розпочалася з виступу фольклорного ансамблю «Млиночок», що діє при Кіровоградському музеї ім.К.Шимановського. Спочатку присутні почули давні колядки і щедрівки, а згодом співати почали усі присутні - «ой радуйся, земле» лунало багатоголосим дружним хором.

Потім свято покотилося гамірною юрбою холами, поверхами і залами. Заходів було дуже багато, близько сотні, їх неможливо описати, тож назвемо найбільш яскраві з них. Одразу після виступу «Млиночка» у холі на третьому поверсі розгорнувся «Щедрий ярмарок», де 22 майстрині представили на продаж свої вироби, а дехто навіть особисто проводив майстер-клас, ділячись таємницями створення, наприклад, витонченої поробки з бісеру. Майстер-класи – це родзинка усіх без винятку «Щедрих вечорів», адже участь беруть усі, хто бажає. Серед звичних – поробок з паперу, розпису листівок і пряників, були й оригінальні, такі як, наприклад, в Інтернет-центрі зі створення сережок з деталей плат комп’ютерної техніки, а у відділі обслуговування користувачів – майстерня флікерів (світловідбиваючих елементів) від Агенції сталого розвитку Хмарочос.

Прикладом того, як змінюється формат вечора, став відділ зберігання та реставрації бібліотечних фондів. Щороку екскурсантам пропонують ексклюзивну програму - цього року це була подорож «Мандрівка експрес-потягом «Книгосховище», і як завжди охочих було більше, ніж квитків. Проте спритні відвідувачі встигли скрізь.

Змагалися не лише в спритності, але й в інтелектуальних завданнях учасники першого Qr-квесту «Жовтий земляний собака VS Жовтий кабан», гри в класики до ювілею бібліотеки «Стриб-скік у 120-й рік»: переможці отримали корисні подарунки.

У багатьох відділах відбувалися власні святково-розважальні програми, наприклад, у відділі абонемента «Новорічне «свинство» з тематичною виставкою-інсталяцією, майстер-класом, вікториною «Книга-загадка. Прочитай те, не знаю що» та акцією «Книжкові піжмурки». Науково-методичний відділ відкрив «Салон господині». Інформаційно-бібліографічний відділ приготував ексклюзивну розважальну програму «Суботній Свиновир», де відвідувачі мали змогу взяти участь у веселих конкурсах «СвинАрт», «Пігі-пазл», «Свинка на ШАРУ», «Піг-малюйон», у дотепній вікторині «Інтелектуальна Хрюстоматія», зазирнути в майбутнє через віщування з чарівної «Скриньки Свиндори».

Ворожіння стало ще одною родзинкою вечора. Передбачити майбутнє можна було тет-а-тет з Тетяною, яка робила розклад на картах Таро (відділ документів іноземними мовами), з Філобіблоном у відділі обслуговування користувачів та в інших залах.

Щедрий вечір був багатий музичними композиціями: у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук вперше була проведена музична вечірка «Бібліо-DISCO-шоу» (музичний супровід: Влад Журавльов). Похизуватися своїми вокальними здібностями всі мали нагоду у компанії музичного гурту «Хавронія’s bend» на затишному співочому подвір’ї «У Хавронії», а хореографічними навичками - на танцювальному майстер-класі у відділі документів іноземними мовами. У відділі мистецтва взагалі вирував мистецький калейдоскоп, де і співали, і танцювали, і розважалися.

Ті, хто стомився гасати поверхами та змагатися, могли відпочити, споглядаючи унікальні виставки у відділі рідкісних та цінних видань, відділі краєзнавства, відділі з питань медицини та охорони здоров’я. І в багатьох-багатьох інших, адже в кожному залі бібліотекарі проявили фантазію і креативність, оформлюючи інсталяції.

Активну участь у заходах брали партнери, які запропонували свої пізнавально-інформаційні локації: управління патрульної поліції в Кіровоградській області Департаменту патрульної поліції, управління ДСНС України у Кіровоградській області, літературні об’єднання «Парус» і «Степ», викладачі перукарської справи ДНЗ "Кіровоградський професійний ліцей сфери послуг", громадська організація «Центр перукарів Кіровоградщини», «Книгарня» ФОП Власова, видавництво «Імекс». А локація кейтерінгової компанії «Авокадо» була найсмачнішою.

Об’єднуючими заходами святкової програми у холі І поверху стали виступи «Заспіваймо “Щедрик” Леонтовича» вокального ансамблю музичного коледжу під керівництвом Оксани Трушиної, «Піано, піаніссімо» (молоді виконавці продемонстрували виконання кращих українських та світових композицій на електронному фортепіано).

Цей захід, який вже традиційно проводиться кілька років поспіль у період новорічно-різдвяних свят, змінює формат, адже ми беремо кращий досвід з попередніх років і неодмінно пропонуємо щось нове, тож такий мікс має шалений успіх. Одне, що залишається незмінно сталим: це свято - для всієї громади, де люди збираються, спілкуються, разом можуть творити і радіти життю.

Всі заходи неможливо описати в цьому повідомленні, тож детальніше шукайте про те, як святкували, на бібліотечному блозі та на сторінках в соціальних мережах.

І обов’язково до зустрічі на «Щедрому вечорі в обласній бібліотеці ім. Д.І. Чижевського – 2020»!

Світлана Приймак,
заввідділом соціокультурної діяльності








Фон


Фон

Фон


Фон

[ HOME ]

«Щедрий вечір в обласній бібліотеці ім. Д. І. Чижевського» - 2019 відбувся!
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2019 Webmaster: webmaster@library.kr.ua
054